Sida satsar på rättigheter på nätet

1:36 min

Sida satsar fyra och en halv miljon kronor i bistånd på bland annat mänskliga rättigheter på internet. Det är organisationen Association for Progressive Communication (APC) som får pengarna. Henrik Almström som jobbar på APC i Johannesburg i Sydafrika säger att yttrandefrihet på internet är centralt för att kunna utöva alla andra rättigheter.

– Ett exempel som vi arbetar med i nuläget är vår medlemsorganisation "Bytes for all", som verkar för ett friare internet i Pakistan. Vi hjälper dem med att överklaga de internetblockeringsbeslut som har skett det senaste året, säger Henrik Almström. Facebook och 10 000 andra webbsidor har blockerats under större delar av året.

APC hjälper mindre organisationer runtom i världen. I Asien handlar det mycket om att jobba med frågor kring censur och kontroll av innehåll på nätet, medan det i afrikanska länder handlar om att hjälpa kvinnor att få tillgång till internet.

- För att de ska kunna tillgodogöra sig information. De här kvinnorna arbetar oftast på landsbygden med jordbruk. Då handlar det om att få tillgång till information hur och var de kan sälja sina produkter och på vilket sätt de kan förbättra sin produktion.

Stödet som APC nu har fått på 4,5 miljoner riktar sig också särskilt mot kvinnor. Fariha Akhtar har deltagit i en kampanj kallad "Take back the tech" och hon blir intervjuad på deras hemsida.

– Män köper en mobiltelefon till sin syster eller dotter. Ser de att någon trakasserar henne på mobilen, tar de den ifrån henne och säger "Där ser du att det inte är säkert för dig!".

Paloma Vangpreecha

Reporter Paloma Vangpreecha Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

paloma.vangpreecha@sverigesradio.se
#link=315825#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista