Fyra gånger fler avslag från CSN

2:19 min

Det är fyra gånger så många i år jämfört med förra året som inte får studiemedel för att dom inte tagit tillräckligt med poäng. CSN har sedan i juli nya, tuffare regler för att få studiemedel och många studenter drabbas.

– När jag fick avslag var det jättejobbigt, då var jag arg, besviken och ledsen på en och samma gång, säger Therese.

Therese läser till lärare på Uppsala universitet och sitter och pluggar inför sin tenta. Samtidigt hjälper kåren henne att skriva och överklaga hos CSN. Hon började på en juridikkurs men kände att det inte var rätt för henne. Therese valde att hoppa av och anmälde det till CSN. Men eftersom hon inte tog några poäng fick hon avslag på sin studiemedelsansökan nu när hon läser till lärare.

– Det känns dumt att dömas för något man gjorde då, som jag ändå tyckte jag gjorde på rätt sätt, säger Therese.

Det är 1354 fler studenter som fått avslag i år, jämfört med samma period förra året. Det beror på att lagen har ändrats och reglerna blivit tuffare när man söker studiemedel. Tidigare kunde CSN ta hänsyn till om man bytt utbildning, men det kan de inte längre. Det är bara vid särskilda skäl som de ändå kan ge studiemedel om man inte tagit sina poäng. Det handlar om till exempel dödsfall och sjukdom.

Orsaken till att riksdagen å regeringen gjorde lagändringen var att de ville att man ska läsa klart snabbare. Men Therese har svårt att förstå det.

– Varför måste man veta allting från början hur ens liv ska se ut?

Jonna Burén

jonna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista