Mikaela Valtersson (MP), Thomas Östros (S) och Ulla Andersson (V) presenterade på måndagen de rödgrönas skuggbudget. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
SKUGGBUDGETEN

Väntade punkter i rödgrön budget

I dag berättade de rödgröna partierna om hur de vill lägga upp budgeten för Sverige om de fått bestämma ihop.

Men förslagen gäller bara för nästa år, och vad som händer med det rödgröna samarbetet sedan, det är oklart.

Det blev inga överraskningar i de rödgrönas budget som presenterades på måndagen. Studiebidraget vill de höja, men bara om det skulle bli tillräckligt mycket pengar till det. När de berättade om budgeten i dag tryckte de också på att det var ett problem för landet att många under 25 var arbetslösa.

– Vi noterar att regeringen inte hade några nya alternativ om ungdomsarbetslösheten, trots att det var en av de stora frågorna under valrörelsen, säger Thomas Östros (S)

Han berättade också att de tagit med i sitt budgetförslag att göra det billigare för arbetsgivare att anställa unga arbetslösa - något de berättat om redan innan valet.

– Det behövs starka initiativ för att pressa ner ungdomsarbetslösheten, annars kommer det innebära att vi under lång, lång tid se efterverkningarna av att ungdomarna inte kommer in på arbetsmarknaden, fortsatte Östros.

Men det mesta i den här budgeten är sådant de redan berättat om innan valet - inga större överraskningar alltså. Och det är ju inte heller någon större överraskning att finansminister Anders Borg som ju är moderat, tycker att budgetförslaget är dåligt.

– Det är en beklaglig tomgångpolitik som kommer här. Man håller fast vid sin traditionella hållning och det betyder att de har för avsikt att bygga ut de olika bidragssystemen och att en del av finansieringen för detta kommer på inkomstskatten, säger han till Ekot.

Men vad händer med de rödgröna nu då? Det här kan ha varit den sista gemensamma budgeten på länge, för nu blir inte samarbetet lika tajt längre.

– Vi har alla tre partier ett stort behov av att utveckla vår egen politik. Vi fortsätter samarbeta, det kommer att ta sig olika uttryck framöver, men samtidigt har vi var och en ett stort behov av att utveckla politiken, säger Thomas Östros (S).

Inte heller Miljöpartiets Mikaela Valtersson tror att samarbetet kommer vara lika tätt de närmsta åren.

– Vi måste fundera i vårt parti över framtiden nu, sa hon.

Vänsterpartiets Ulla Andersson var den som verkade tycka det var viktigast med ett rödgrönt samarbete.

– Vår ambition är att fortsätta det här samarbetet och därmed också lägga gemensamma förslag inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".