IT OCH TEKNIK

Fildelningen tillbaka på gamla nivåer

1:42 min

Nu är fildelningen på rekordnivåer igen - trots hårdare lagar och nya lagliga tjänster. Det visar en ny rapport från World Internet Institute.

– Uppenbarligen är det fortfarande tufft att konkurrera med gratis, säger Jan Elvelid på .SE som varit med och gjort rapporten.

– Även om det finns många lagliga gratisalternativ, så finns det andra delar inom fildelningsnäteverken som är mer attraktiva. Utbudet är väl fortfarande också större, säger Jan Elvelid.

Förra året sjönk fildelningen - en anledning till det kan ha varit att fildelningslagen Ipred kom, genom vilken film-, musik- och bokförlagen kan begära ut namn och adress på fildelare. Men nu är fildelningen i Sverige alltså uppe på rekordnivåer igen.

Av dom 2000 personer som svarade på undersökningen, så uppgav 20 procent att de brukar använda fildelningstjänster som till  exempel DC++ eller The Pirate bay.

Rapporten "Svenskarna och Internet" ger en bild av att en hårdare lagstiftning inte ser ut att hjälpa mot fildelningen, och inte heller alternativen i form av musiktjänsten som Spotify och filmbolagens Voddler som har som främsta mål att vinna över piraterna till sin sida.

– Lite förvånande är det. Vi sammankoppade ju nedgången tidigare med tillväxten i hur många som använder lagliga tjänster, och det är ju en tillväxt som vi ser fortätter öka, säger Jan Elvelid.

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista