Kontot kan kapas. Foto: David Magnusson / SvD / Scanpix

"Använd inte FB med trådlöst nät"

Med ett nytt program kan andra kapa dina Facebook- och Twitterkonton när du surfar i ett trådlöst nätverk.

Nu säger experter att det är säkrast att inte logga in på Facebook överhuvudtaget via oskyddade trådlösa nätverk.

Tänker du på säkerhet när du surfar? Kommentera! 

I förrgår släpptes ett program som kan hacka omgivningens konton på Facebook eller Twitter, på bara några sekunder. Vem som helst kan ladda ner programvaran på nätet och komma åt konton på sajter som Facebook, Twitter, Flickr, Gmail och Hotmail - om man surfar på samma trådlösa nätverk.

– Nyheten här ligger i att någon person har skrivit ett program som gör det väldigt enkelt, för de här svagheterna på webbplatserna har alltid funnits. Men nu har man då i helgen presenterat ett program som gör det här oerhört mycket enklare att utnyttja, och det gör att i princip gemene man kan klicka och hacka, säger Per Hellqvist från datasäkerhetsföretaget Symantec.

Kapningen av konton går till så att man stjäl inloggningsupggifter från en cookie. Det är en textfil som läggs in på datorn när man surfar och som innehåller inställningar från webbplatser som man besöker men kan också innehålla inloggningsuppgifter.

– Antivirusprogrammen kommer inte att hjälpa och brandväggen kommer inte hjälpa. Det är egentligen inget av de klassiska skyddsprogrammen som kan hjälpa. Vad det handlar om är att innan sajten uppgraderat sin säkerhet undviker att logga från publika nätverksplatser, säger Per Hellqvist.

Och det håller Jan Fredriksson, som jobbar med kommunikationsfrågor åt Facebook i Norden, med om.

– Om vi nu utgår från att man är på ett oskyddat trådlöst nätverk, exempelvis på ett café, och vill logga in på Facebook. Visst kan du utbyta information men jag skulle råda att om det är information som du inte vill att någon annan ska ta del av så är det bättre att vänta i sådana fall.

Enligt Jan Fredriksson så jobbar man på Facebook med att ta fram olika säkerhetsåtgärder.

– Det pågår tester med så kallad SSL. Vilket är en form av hur man krypterat kommunikation mellan två enheter. Förhoppningen är att kunna lansera det här för alla användare inom några månader på hela Facebook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".