Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Johnny Skalin. Foto: Sören Andersson / Scanpix

Så vill SD att Sverige ska styras

"Det här är inte en genomförbar politik"
0:41 min

Idag presenterade Sverigedemokraterna sin skuggbudget.

I den vill de bland annat satsa mer pengar på pensionärer och på äldrevård och det ska finansieras genom en minskad invandring och nedskärningar i biståndet.

Men finansminister Anders Borg är inte särkilt imponerad av budgeten.

Sverigedemokraterna vill satsa 15 miljarder på pensionärerna. De vill också satsa på skola o vård.

För att minska ungdomsarbetslösheten vill de införa en ny anställningsform för lärlingar där de tänker att arbetsgivaravgiften ska slopas helt för de mellan 18 och 24 år. En sådan typ av anställningsform har regeringen också tidigare varit inne på.

Barnfamiljer ska få det bättre bland annat genom en höjning av föräldrapenningen och ensamstående föräldrar ska få höjt bostadsbidrag. Dessutom ska försvaret få mer pengar

Allt det här ska finansieras genom nedskärningar inom kulturområdet och genom minskade kostnader för regeringskansliet.

De vill också ge mindre pengar till bistånd men framför allt handlar det om invandringen, den vill de minska med 90 procent.

Om Sverigedemokraterna får som de vill räknar de med att invandringen redan nästa år kommer att minska med 90 procent och Johnny Skalin som är Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson, sa att om man inför en strängare invandringspolitik så kommer ordet då kommer att spridas runt om i världen och man kommer kunna spara 9.8 miljarder.

Men det tror inte finansminister Anders Borg.

– Det här är inte en genomförbar politik, de föreslår en invandringspolitik som inte kan genomföras och som inte har de effekterna på de offentliga finanserna som Sverigedemokraterna påstår, säger han.

Sverigedemokraterna vill också satsa 45 miljoner kronor på hälsokontroller av alla som söker uppehållstillstånd i Sverige, för att se att de inte har några farliga sjukdomar. De vill att alla som söker uppehållstillstånd ska ha ett friskintyg men det ska inte vara ett krav för att få stanna i Sverige Johnny Skalin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".