KTH lägger in en extrakurs för att eleverna ska kunna få studiemedel för en hel termin. Men man måste inte klara kursen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Extrakurs ska fixa studiemedlen

"Man kan sajna upp på kursen utan att ta den"
1:21 min

Många KTH-studenter får betala tillbaka pengar till CSN. Eftersom KTH lägger sina tentor före jul tycker CSN att studenterna läser i 17 veckor, i stället för 20. Men i år lägger KTH in en extra kurs för att komma runt problemet.

Läs också:

– Jag har tagit studiemedel för 30 poäng och heltidsstudier, för vi läser ju på heltid, säger Nina Larsson.

Hon läser tredje året på bioteknikprogrammet. Om hon klarar sina tentor i år kommer hon ha läst 30 poäng på 17 veckor. Men det är för få veckor enligt CSN:s sätt att räkna. För att få studiemedel för en hel termin måste man ha varit registrerad på kurser i 20 veckor.

Så var det förra året också och många KTH-studenter kommer att få betala tillbaka studiemedel för den terminen. Men i år finns distanskursen i informationssökning.

"En ny webbaserad kurs i informationssökning på 4,5 hp som går under veckorna 51, 52 och 1."

För att fortsätta få studiemedel behöver man bara klara 75% av sina studier. Om Nina och andra klarar sina vanliga kurser, spelar det ingen roll hur det går på extrakursen. Så länge man är registrerad får man pengar för 20 veckor.

– Man kan sajna upp på den här kursen och sen väljer man att inte ens ta den, man registrerar sig bara, säger Nina Larsson. Om det är så att det är enda sättet för mig att få fullt studielån, kommer jag registrera mig. Men jag tror inte jag kommer ta den. Det är ungefär så folk resonerar.

För att det inte ska bli så här i framtiden krävs det antingen att KTH och CSN kan komma fram till en kompromiss, eller att KTH flyttar sina tentor till efter jul och på så vis gör CSN nöjda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".