Senatkandidaten i Delaware, Christine O Donnell, vinkar på ett tea party. Foto: Rob Carr / AP / Scanpix
Valet i USA

"Det är ok att vara konservativ"

"We have a lot of hispanics in our school...a lot."
1:35 min

Under natten till onsdagen, svensk tid, är det mellanårsval i USA. I valkampanjen har den konservativa så kallade Tea Party rörelsen fått alltmer inflytande över amerikansk politik.

Det är inget parti, utan en rörelse som väljer att stödja olika kandidater de gillar. De vill bland annat sänka skatter och minska invandringen. Inte så många unga stödjer dem, men en del Tea Party ungdomsklubbar har nu också börjat dyka upp.

– Jag var rädd för att starta klubben, för jag visste inte hur många som skulle stödja mig och det är väldigt många spansktalande på min skola, säger Caleb Yee, 16 år.

För ett par månader sen startade han en Tea Party-klubb på sin skola, bland annat för att han tycker att illegala invandrare ska utvisas. Många spansktalande i USA saknar uppehållstillstånd. Hans egna föräldrar kom hit från Kina, men lagligt, säger han. De illegala däremot tränger sig in i USA, precis som folk som tränger sig i lunchkön på hans skola.

– Då tar kön bara längre tid och till slut tar maten slut, så jag tror att det finns en anledning till att det heter illegal invandring, sager han.

En Tea Party stödd kampanj anklagar just nu demokraten Harry Reid i Nevada för att hjälpa illegala invandrare och en femtedel av amerikanerna räknar sig idag som Tea Party medlemmar. Majoriteten är vita medelålders män, men Caleb Yee tror att fler unga egentligen skulle gå med, men de vågar inte.

– Vi försöker sprida budskapet att det är ok att vara konservativ och att det finns fler konservativa där ute, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".