Klass 9A i Tolvåkerskolan i Löddeköping. Foto: Edina Hrustic/P3 Nyheter

Bytte lärare 52 gånger - på tre år

1:37 min

Klass 9A i skånska Löddeköpinge i Kävlinge kommun har bytt lärare 52 gånger under mindre än tre år. Och det är många av eleverna som tycker att det är riktigt dåligt. 

- Jag tycker att det har förstört hela vår skolgång på gymnasiet, och jag tycker inte om att gå till skolan längre, säger Estelle Nambord.

Känner du igen dig i det här? Hur många gånger har du bytt lärare? Mejla oss dina erfarenheter: p3nyheter@sr.se!

- Jag är stressad hela tiden för att vi inte får veta om att vi ska ha prov förrän en vecka innan, och det är inte bra, fortsätter Estelle. 

Tolvåkerskolan har alltså bytt lärare 52 gånger - eleverna har bland annat haft nio olika mattelärare. Det här har bland annat lett till att eleverna inte har haft några utvecklingssamtal, vilket strider mot skollagen. Många känner sig också osäkra på om de fått rätt betyg och tillräckligt med kunskap inför gymnasiet.

– Varför måste vår skolgång vara så turbulent? Varför kan vi inte få de rätta kunskaperna som vi faktiskt inte får i jämförelse med andra skolor? Det undrar Adam Bogefors, som också går i 9A.

Men det finns flera olika anledningar till att lärare har slutat, bland annat att elevkullarna minskat och att skolan även försökt utveckla och förbättra sin undervisning, vilket har krävt mycket av personalen.

- Ibland har det helt enkelt varit så att man inte orkat, ibland har man inte velat. Det finns många olika orsaker, säger Ann-Hild Månsson som varit lärare på skolan i tio år. 

Hon berättar att ingen riktigt tagit ansvar för lärarbytena. Skolan har haft flera olika rektorer på kort tid, o en ny organisation har aldrig riktigt fått växa fram

– Det är klart att det inte är bra att eleverna behöver byta lärare, men precis som jag har diskuterat med eleverna så kan lärare söka sig till andra tjänster och andra jobb, säger Helena Abrahamsson.

Helena Abrahamsson har precis börjat jobba som rektor på skolan och hon berättar att hon kallat till ett extrainsatt möte med skolledningen, föräldrar, kommunförvaltningen och politiker i morgon kväll.

Charlotte Lindblad som är ordförande i Kävlinge kommuns kulturnämnd och som har politiskt ansvar för skolan kommer att komma dit.

– Det viktigaste är att folk pratar med varandra och att man kommer fram till vad som behöver göras tillsammans. Men det har naturligtvis blivit på tok för många lärarbyten för att vi ska känna oss nöjda, säger Charlotte Lindblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista