Ingen ljusnande framtid utan tagen student? Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Utan gymnasiebetyg - inga pengar

1:57 min

Nu vill fackorganisationen TCO tvinga dem att plugga in gymnasiet - annars får de inga pengar.

Men arbetsmarknadsministern Hillevi Engström tycker inte man kan tvinga någon att studera.

Hur går det för dig att söka jobb? Är TCO:s kravförslag rimligt eller orättvist? Diskutera!

En av fyra under 25 år är arbetslös idag och allra svårast att få jobb är det för den som inte har gymnasiebetyg.
– Jag har inga gymnasiebetyg överhuvudtaget, så det är i princip omöjligt för mig att skaffa jobb, säger en kille som är 19 år och går på gymnasiet i Solna.

Så här ser det ut för de flesta som hoppat av gymnasiet, det är de som har svårast att få jobb. Över hälften av de utan gymnasiekompetens har inte haft något jobb alls senaste året enligt en rapport TCO presenterar idag.

Totalt är ungefär 20 000 personer inskrivna på arbetsförmedlingen, som inte har läst gymnasiet.

TCO's förslag går ut på att det ska finnas utbildningscentrum, som kommunen har hand om, som ska letar rätt på dom som är under 25 år som inte har gymnasiekompetens.

-- Det här är en rätt för den enskilde att komplettera så att man faktiskt får en gymnasieutibldning, säger TCO:s ordförande Sture Nordh, som kallar det här för en utbildningsgaranti.

Och om man inte pluggar så ska man inte få pengar - varken socialbidrag, studiemedel eller annat.

Men det gillar inte den kille vi pratat med:

– Man kan ju inte styra över någon ifall de inte vill gå i skolan, jag menar skolan är frivillig.

Arbetsmarknadsministern tror också att gymnasiebetyg är bra för att få jobb men tycker inte att TCO's förslag är speciellt bra. 

– Jag tror inte att tvång är något som är motiverande för studier, man måste känna själv att man vill, säger Hillevi Engström.

I stället tycker hon att det är bättre att satsa på lärlingsanställningar för att man ska komma ut i arbetslivet. Då lär man sig ett jobb genom att arbeta i stället, menar hon.

--Sen ska alla ha chansen att om man vill gå tillbaka och få en högskoleförberedande utbildning så ska man kunna göra det när man känner att, nu är jag motiverad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista