Göran Lindberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Lägre straff för Göran Lindberg

"Bevisningen räcker inte i den delen"
1:24 min

Den förra polischefen Göran Lindberg fick sin dom av Svea hovrätt idag. Det blev ett lägre straff än vad tingsrätten dömde honom till, sex års fängelse istället för sex och ett halvt år.

Hovrätten dömer honom till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, koppleri, sexköp och misshandel.

Men till skillnad från tingsrätten, som dömde honom till sex och ett halvt år, friar hovrätten honom för en av våldtäkterna.

– Det är för att hovrätten har bedömt att bevisningen inte räcker i den delen. Vi har en trovärdig berättelse från målsägarna men det finns inget annat. Och det finns utrymme för misstag, med tanke på att hon var med om en ännu värre händelse, en grov våldtäkt, en vecka senare. Och hon själv har lämnat uppgifter som tyder på att hon kan ha sammanblandat händelserna, säger domaren Erika Hemtke.

Hon pratar om samma 17-åriga tjej som Göran Lindberg döms för grov våldtäkt mot. Det är det han får större delen av straffet för.

– Därför att den varit sällsynt hänsynslös, flickan har blivit utsatt för en lång rad av olika övergrepp under en lång tid. Hon har också varit fastbunden under en del av den tiden, och har haft särskilda svårigheter att värja sig, och det har vi bedömt att Göran Lindberg känt till och utnyttjat.

Åklagaren ville att han skulle dömas för förberedande till grov våldtäkt av barn också, och att han skulle få åtta år, men det friar hovrätten honom för, precis som tingsrätten gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".