P3 Nyheter på plats i hovrätten

P3 Nyheter var på plats och direktrapporterade när The Pirate Bay-domen föll i Svea hovrätt.
Ellen Andersson:Nu startar chatten med mig och Lars-Peter Hielle. Välkommen med era frågor!
Ellen Andersson:Rätten har ställt fram ett bord där kopior av domen kommer att läggas fram. Journalister från bland annat SVT och Expressen finns på plats. Piratpartiets Rick Falkvinge är också här tillsammans med partikolleger. Redan nu är det en trängsel framför bordet.
farmorgun:Hur kommer det sig att dessa företag med närstående intressen i upphovsrätten har kunnat få en sådan makt över juridiken?
Lars-Peter Hielle: Det finns jurister på båda sidor som har närstående intressen i upphovsrätten. Föregens ansvar är att se till att de som skapat musik tex får ersättning för det. Det är kanske det som uppfattas som man har makt över juridiken, men de vill bara att lagen följs.
Steffo:Hej Är alla de som är åtalade i Hovrätten nu och för att få sin dom?
Ellen Andersson:Hej Steffo! Nej, vi har inte sett de åtalade än. Än.
floodis:Varför försvann frågan och svaret som fanns här precis nu?
Ellen Andersson:Hej Floodis! Vilken fråga gällde det? Skicka den igen till oss, så försöker vi svara :-)
Ellen Andersson:Fredrik Neijs försvarare Jonas Nilsson är här, trängs tillsammans med journalisterna.
Ellen Andersson:En minut kvar. Tystnad.
nicholas:denna klassiska citat,det är ju inte postens fel om de skickar kokain via posten,alltså inte tpb fel,80% på tpb är laglig nedladdning,20% är film,spel o musik!
Lars-Peter Hielle:Frågan handlar även om posten skulle hjälpa polisen om det fanns kokain i ett brev, det har inte jag någon svar på nu.
Ellen Andersson:Neij, Sunde och Lundström döms till fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.
Ellen Andersson:Men straffen sänks. Neij får tio månader, Peter Sunde åtta och Carl Lundström får fyra månader.
Ellen Andersson:Skadeståndsbeloppet höjs från cirka 32 miljoner kronor till omrking 46 miljoner kronor.
Peter:Lägg upp domen på piratebay!
Ellen Andersson:Hej Peter, vi får se om vi gör det, det är lite personalia och sånt som isf måste tas hänsyn till. Vi återkommer om det, håll utkik på vår sajt!
Arantes:OK, HD nästa då eller?
Lars-Peter Hielle:Ja det troliga är att det kommer att överklagas, det har man sagt tidigare.
Ellen Andersson:Nu går jag in i salen där presskonferensen ska hållas. Återkommer snart!
Ellen Andersson:Ramin intervjuar just nu Danowsky som är nöjd över domen.
John:Kan man alltså i svensk rätt bli dömd för medhjälp till ett brott som varken är anmält eller prövat? T.ex. om jag rånar en bank och någon hjälper mig, kan den personen dömas för medhjälp till rånet jag begått innan domstol har prövat att jag begått ett brott till att börja med? Detta då med anledning av att pirate bay-rättegången verkar handla om medhjälp till ett antal upphovsrättsbrott där huvudmännen varken anmälts, prövats eller dömts. Hur fungerar detta egentligen?
Lars-Peter Hielle:Jag frågade Daniel Johansson fildelningsexpert om din fråga här är hans svar: "Vi har prejudikat i Sverige på att nedladdning och uppladdning av både film och musik på det sättet som skett är upphovsrättsintrång."
floodis:Hej Ellen. Ingen fara, den kom tillbaka igen (det var farmorguns fråga som försvann men kom tillbaka igen).
Ellen Andersson:Vad bra att det löste sig!
Ellen Andersson:Alla har rusat in i sal fem i hovrätten för pk:n efter hovrättsdomen. Lyssna på den via vår sajt: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4202520
Ellen Andersson:Hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt och domaren Kristina Boutz håller i pk:n och läser upp domen.
Ellen Andersson:Kristina Boutz får frågan hur det nu kommer att lösa sig med skadeståndet. Det kommer inte delas solidariskt mellan de i dag tre dömda, i stället kommer det lösas när Svartholm Wargs straffansvar har prövats, enligt Boutz.
Ellen Andersson:Hovrättsrådet Ulrika Ihrfeldt berättar att hovrätten har bedömt det som uppsåtliga brott.
Jens:När även denna domaren varit med i samma upphovsrättsförening som tidigare domare, så var väl domen väntad. Svenskt rättsväsende framstår alltmer som ett skämt.
Lars-Peter Hielle:Det stämmer att domarna ifrågasatts för jäv, men HD kom senare fram till att de inte var jäviga.
Ellen Andersson:Nu är chatten slut. Men det finns ett nytt tillfälle i dag att ställa frågor, denna gång till Unni Drougge, Peter Danowsky och Kristoffer Schollin. Chatten börjar klockan 16, ställ din fråga redan nu: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1646 Plus att ni kommer höra allt kring domen i våra sändningar. Tack för oss!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".