1 av 2
Daniel Johansson tror att en fällande dom kan leda till fler rättsprocesser. Foto: Lars-Peter Hielle / P3 Nyheter
2 av 2

"Väldigt troligt att de blir fällda"

1:36 min

En fällande dom mot The pirate bay idag kommer innebära att fler kommer att gömma sig på nätet, de tror flera tjänsteleverantörer som vi pratat med.

I Tingsrätten dömdes de till ett års fängelse å att betala 30 miljoner kronor till film och musikbolagen och enligt Daniel Johansson som är musikindustri doktorand och fildelningsexpert talar mycket för en fällande dom idag.

Daniel Johansson tror däremot inte att det kommer få någon större principiell betydelse för fildelarna.

– Däremot kommer det få en effekt på hur branscherna själva jobbar med det här. Det blir en ideologisk vinst för musik och film branschen som gör att man kan gå vidare med liknande processer och man känner att man har lite vind i seglen och kan fortsätta processen att förhindra den här typen av distribution, säger Daniel Johansson.

Domen som kommer i dag gäller tre av de åtalade, den fjärde Gottfrid Svartholm-Warg var sjuk när hovrättsförhandlingarna inleddes och rättegången mot honom kommer att hållas senare.

De fyra bakom fildelningssajten The Pirate Bay dömdes i Tingsrätten för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen för driften av den.

Själva materialet finns inte lagrat på sajten, killarna tillhandahöll bara tekniken och säger att man inte kan ansvara för vad andra personer gör via fildelningssajten.

Och en fällande dom kommer inte att minska fildelandet, ett exempel på det är den senaste statistiken från World internet institute som visar att fler än någonsin fildelar via sajter som The pirate bay.

Jonas Birgersson VD på Labs två och som startade tjänsten Relakks som gör folk anonyma på nätet för några år sen tror att fler kommer att gömma sig om killarna fälls i hovrätten.

– Det vi såg vid tingsrättsdomen är att vi såg en tydlig ökning både för Relakks användare och andra liknade tjänster och om det blir en fällande dom i hovrätten kommer vi se en fortsatt ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista