Thomas Isdal doktorerar i dateknik och ligger bakom Oneswarm.

"Tekniken blir mindre centraliserad"

"Då är det svårare att kolla fildelarna"
1:26 min

Pirate bay-domen som kommer idag handlar om en teknik som gör det rätt enkelt för rättighetsinnehavare att få bevis mot misstänkta personer, men den tekniken kan ändras.

– Just nu sker en utveckling på fildelningsområdet, där man går från centraliserade aktörer till mycket mer decentraliserade strukturer, säger Daniel Johansson som är musikindustri- och fildelningsexpert.

Läs också om att

Det är helt enkelt fildelarna själva som är ansvariga i den decentraliserade tekniken. Och Daniel Johansson tror  att den tekniken kommer att utvecklas mycket snabbare om The pirate bay blir fällda också i hovrätten.  

En teknik som kallas Onesworm fick stort genomslag när fildelningslagen Ipred infördes. Oneswarm gör att den som tar del av en film eller musik inte har en aning om vilken dator den kommer ifrån. Filen går mellan flera olika användare innan den når slutdestinationen, vilket gör det näst intill omöjligt för rättighetsinnehavare att kunna säkra bevis.

– Det är mycket svårare för enskilda att försöka övervaka vad folk gör, säger Thomas Isdal som ligger bakom Oneswarm. Han är doktorand i datateknik på University of Washington.

– Man kan göra vissa atttacker för att ta reda på vad folk delar ut, men det är något som kanske FRA eller polisen kan göra och inte privata företag. Är du inte rädd att ställas tillsvars för din teknik?

Är inte du rädd att ställas till svars för din teknik?

– Det vore ju olyckligt om utvecklingen blir så att folk inte vågar utvekla tekniken på internet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".