Fällande domar också i hovrätten

Alla tre åtalade i Pirate Bay-målet fälls av hovrätten. De döms till fängelse, men strafftiden kortas en aning. 

Skadeståndsbeloppen höjs däremot rejält - från 32 miljoner kronor i tingsrätten till 46 miljoner kronor. Skiv- och filmbolagen hade yrkat på runt 120 miljoner kronor.

Fredrik Neij döms till tio månaders fängelse, Peter Sunde till åtta månaders fängelse och Carl Lundström till fyra månaders fängelse.

– Det är en lättnad att också hovrätten tycker att de bidragit till någonting som är olagligt, säger Peter Danowsky som företräder musikbranchen. 

– Allt talar för att vi kommer försöka få upp fallet i Högsta domstolen, säger Jonas Nilsson som försvarar Fredrik Neij.

– Man har gjort nästan allting. Pirate bay har förberett och krattat för att begå det här brottet, sedan överlåter man åt användarna att göra sista lilla knapptryckningen och säger att vi inte har gjort något, säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån. 

– Det är rent av fegt att skylla på användarna som gör den sista tryckningen. Det är också de här personerna bakom som tjänar pengar.

Försvarsadvokaten till Carl Lundström, Per E Samulsson tänker överklaga till Högsta Domstolen.

– Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan döma min klient för det här, säger Per E Samuelsson försvarsadvokat till Carl Lundström.

"Viktigt att de fick enskilda domar"

Vi lät Daniel Westman som är doktorand i IT-rätt titta närmare på hovrättens dom mot tre av grundarna till The pirate bay - och analysera den. Han förklarar att en viktig grej i den är att de har dömts var för sig och inte i klump som i tingsrätten.

De har också tittat på om man kan jämföra Pirate bay med Google.  

Chatt: Så tycker de om domen

Foto: Scanpix / Pressbilder

Vad innebär domen i Pirate Bay-målet? Vad finns det för för- och nackdelar för artister och författare att använda fildelning? 
Vilka är nöjda och vilka är missnöjda efter domen?  

P3 Nyheter bjöd in Ifpi:s advokat Peter Danowsky, författaren Unni Drougge som använt Pirate Bay för att sprida sitt material, och Kristoffer Schollin, forskare inom Digital Rights. 

#text=4204169#

Chatt: P3 Nyheter på plats i hovrätten

Här i sal fem kommer en presskonferens hållas efter att domen har fallit. Foto: Ellen Andersson / P3 Nyheter

Reporter Lars-Peter Hielle och publikredaktör Ellen chattade live från hovrätten 13.45-14.30. De svarade på era frågor om domen och bakgrunden till den. 

P3 Nyheter

p3nyheter@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista