"Viktigt att de fick enskilda domar"

1:13 min

Vi lät Daniel Westman som är doktorand i IT-rätt titta närmare på hovrättens dom mot tre av grundarna till The pirate bay - och analysera den. Han förklarar att en viktig grej i den är att de har dömts var för sig och inte i klump som i tingsrätten.

De har också tittat på om man kan jämföra Pirate bay med Google.  

– Vid den här typen av brott kan man inte på det sätt som tingsrätten tyckte behandla de in klump och bedöma straffvärde och uppsåt på samma sätt, säger Daniel Westman.

– Hovrättens tolkning är helt enkelt att man måste titta på varje person individuellt.

Han förklarar också att en annan frågeställning i domen är om The pirate bay kan jämföras med Google - eftersom  fildelarna lika gärna kan använda den sökmotorn för att hitta musik och film bland annat. Men hovrätten har bedömt att man inte kan göra det. 

--  De säger att visst, även google kan nyttjas till intrång. Men eftersom den övervägande allmännyttan med en sådan tjänst är så stor så kan det överväga risktagandet. Och det skulle vara en viktigt skillnad mellan Pirate bay och Google.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista