"Vad kallar dom dig Vladde?" Berlusconi beskrivs som fåfäng och ineffektiv. Foto: Michail Klimentiev/ AP
Wikileaks

USA lackar på läckor

Wikileaks har börjat släppa amerikanska diplomatrapporter. Ännu har inget kommit från amerikanska ambassaden i Stockholm men det ska dyka upp 617 dokument och av dem ska 52 stycken vara hemliga.

Bra att rapporterna läcks ut eller dåligt? Vad tycker du? Kommentera!

Utrikesministrar runt om i världen har reagerat och tycker att det är skadligt.

– Det är klart att det inte är bra, för att det gör att det blir svårare att tala förtroligt med varandra, säger utrikesminister Carl Bildt.

Det är rubriker som "Coalition tested as US-EU TFTP/SWIFT agreement" eller "Moscow's increasing frustration with Tehran" eller "Senator Kerry's meeting with Qatar's amir".

Det handlar om interna diskussioner om politik, litet som stort och det är på toppnivå. Beskrivningar av höga politiker, "han är karismatisk och har ett fenomenalt ansiktsminne" är ett exempel på vad ambassaden i Ankara skrivit.

Det går att söka på vilka ambassader dokumenten ska komma från, men Stockholm finns inte med ännu och inte några andra nordiska länder heller. Däremot finns andra städer i Europa.

Men det kommer komma dokument från Stockholm. Wikileaks har bara släppt 226 dokument av de 250 000 som ska släppas och enligt sajten så kommer 671 dokument från den amerikanska ambassaden i Stockholm. Av dessa ska drygt 50 vara "hemliga".

Wikileaks släpper inte fler dokument på en gång för att de säger att det är så viktigt och utbrett att det här är sättet de kan publicera för att göra materialet rättvisa.

USA tycker att det är farligt och hänsynslöst, andra länder som till exempel Pakistan fördömer att man släpper hemliga dokument. Iraks utrikesminister säger att det här hjälper inte.

Av de 276 länder och geografiska områden som enligt Wikileaks diskuteras i materialet hamnar Sverige på 136:e plats i antal omnämnanden. Norge diskuteras mer, på 117:e plats. Finland återfinns på plats 151 och Danmark på plats 171.

Fem i topp på listan är Irak, Turkiet, Iran, Israel och Kina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".