Vad är svenskt egentligen? Foto: Montage / Scanpix

Julmust, Zlatan och svenskheten

Kan en tjej med libanesiska föräldrar som gillar julskinka och julmust räknas som svensk? Är Zlatan svensk för att han spelar bra fotboll?
I senaste P3 Debatt berättar  om sina erfarenheter och ställer frågan om det finns några kriterier för svenskhet och vilka de i så fall är. 

Vad har du för erfarenheter? Vad tycker du är svenskt? Dela med dig i kommentarsfältet! 

Tillsammans med bland andra  som också är programledare i  höll jag ett föredrag för ett tag sedan i Kronogården, ett område i Trollhättan där jag växte upp. 

När jag gick i mellanstadiet gick det bara utlänningar i min klass. Jag hade aldrig behövt förklara vad jag ”var” för något. Helt plötsligt slungades jag in i högstadiet, en ny skola med betydligt många fler svenskar. 

För första gången i mitt liv var jag tvungen att förklara vart jag kom ifrån, inte på grund av nyfikenhet, utan för att de skulle kunna förstå mig och min personlighet bättre. 
De menade att man kunde se att jag inte var svensk. 

Där blev situationen väldigt svår för mig. Var jag libanes trots att jag är född här och talar flytande svenska? Eller var jag svensk trots att jag talar flytande libanesiska? 

Jag försökte desperat att hitta en plats där jag hörde hemma, men jag fattade ingenting.

Jag hade hela mitt liv trott att jag var både och, plötsligt var jag tvungen att välja fack. Var jag inte en svensk libanes?

Så vad är svenskt egentligen? Är det att käka julskinka och prinskorv på julafton? För det gör vi här hemma. 
Är Zlatan svensk för att han är en duktig fotbollsspelare?

Går man efter vissa kriterier när man bedömer hur svensk en person är, och vilka är dessa i så fall? Och funkar det åt det andra hållet också, är man mindre svensk om man lyssnar på utländsk musik, äter en kebabtallrik eller dricker franskt vin?

Jag hade alltid trott att ett svenskt medborgarskap, det svenska språket och öppenhet mot andra kulturer representerade svenskheten i en person. Men nu för tiden känns det som att det är utseendet som spelar mest roll för hur pass svensk man är.


Så jag undrar, vad är svenskt för dig? Kan en tjej med libanesiska föräldrar som gillar julskinka och julmust räknas som svensk?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista