USA:s utrikesminister Hillary Clinton beklagade djupt att dokumenten har läckt ut. Foto: Evan Vucci/Scanpix.

"Ett angrepp på världens säkerhet"

"Läckorna är illegala"
2:05 min

President Barack Obama har gett order om att alla amerikanska myndigheter ska se över säkerheten kring sin kommunikation, efter att Wikileaks publicerat miljontals interna amerikanska diplomatrapporter på sin webbplats.

--Wikileaks avslöjande är ett angrepp på hela världens säkerhet, sa utrikesminister Hillary Clinton.

--Låt oss vara klara. Det här avslöjandet är inte bara en attack på amerikanska utrikespolitiska intressen. Det är en attack på den internationella gemenskapen, allianserna, partnerskap, samtal och förhandlingar som garanterar global säkerhet.  

USA fördömer Wikileaks avslöjanden i hårdast möjliga ordalag. En mycket sammanbiten Hillary Clinton kommenterade igår för första gången gången den diplomatiska kris som uppstått efter att dokumenten blivit kända.

Samtidigt fortsätter Wikileaks och en rad medier att publicera fler av de hemliga diplomatrapporterna, med ytterligare detaljer bland annat om hur USA förhandlat bakom kulisserna för att få olika länder att ta emot fångar från Guantanamo-lägret. Av handlingarna framgår t ex att ö-riket Maldiverna gick med på att ta emot Guantanamo-fångar, på villkor att USA skulle hjälpa till att ordna fram bidrag från internationella valutafonden IMF, rapporterar New York Times.

Den läckta diplomatposten innehåller mängder av små och stora avslöjanden som är ytterst besvärande för Obama-administrationen.

– Läckorna är illegala, sa Hillary Clinton i sitt korta uttalalande´.

Hon beklagade att dokumenten blivit offentliga - men försökte samtidigt tona ned följderna av publiceringen:

– Jag är trygg i att relationerna som Obamaadministrationen byggt upp kommer klara av de här utmaningarna.

Vårt samarbete med omvärlden kommer inte att ta skada, hävdade Clinton, som också sa att utrikesdepartementet nu vidtar åtgärder för att hindra fler läckor.

Amerikanska myndigheter har inlett en brottsundersökning kring vem eller vilka som ligger bakom den gigantiska läckan. De skyldiga kommer att åtalas, sa justitieminister Eric Holder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".