Så här ser Googlebilen ut. Foto: Jens Pehrson/SR Kronoberg

Google tar bort info om nätverk

"Det vi kan göra är att be om ursäkt"
1:23 min

Google kan nu plocka bort insamlad information från svenskars trådlösa nätverk, det säger Datainspektionen idag.

Något de kommer att göra nu enligt Googles kommunikationschef i Norden Andreas Svenungsson.

Läs tidigare artiklar:

Det var när Googlebilarna åkte runt i Europa för att fota folks adresser, som man enligt Google av misstag samlade in informationen från trådlösa nätverk. I Tyskland inleddes en brottsutredning, där åklagare krävde att Google skulle lämna över hårddiskarna från bilarna.

– Det fanns ingen intention att använda den här datan, det enda vi kan göra är att be om ursäkt och förklara vad vi gjorde och varför det skedde och vad vi vidtagit för åtgärder för att det inte ska hända igen, säger Andreas Svenungsson.

600 gigabyte överskottsinformation samlade sökjätten in i hela världen och Google ville radera informationen i Sverige men vågade inte förrän Datainspektionen fått möjlighet säga sitt om den.

Men idag kom det tydliga beskedet, informationen raderas säger Datainspektionen. Och det gör Google nu.

– Nu ska vi ta in en oberoende part som ska se över den här raderingen och när datorn är raderad ska vi medela Datainspektionen att det hela är avslutat, säger Andreas Svenungsson på Google.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".