Foto: Edina Hrustic / P3 Nyheter

Diskriminering inom försvaret till DO

"Vissa saker är inte acceptabla"
1:24 min

Värnpliktsrådet avvecklas helt nu i december, och som en sista grej passar man på att försöka få någon att fortsätta driva jämställdheten i försvaret.

Nu lämnar man därför över en lunta om diskriminering och sextrakasserier till Diskrimineringsombudsmannen.

Anna som gör lumpen just nu berättar att en av tjejerna i hennes pluton blivit sexuellt trakasserad av en kille.

– En dag, när de varit i skogen, hittade killen en stridspitt, en snopp täljd i trä. Och han hängde sedan upp den på logementet och undrade om hon inte skulle pulla med den, berättar Anna.

Detta är bara en händelse av många som inträffat inom Försvarsmakten, enligt materialet som Värnpliktsrådet lämnat över till DO.

– Det förekommer saker som inte är acceptabla inom myndigheten. Det är inte speciellt roligt att sitta och läsa sådant här, om människor som har blivit utsatta för kränkande behandling och glåpord, säger Jakob Rudberg som jobbar på Värnpliktsrådet.

Men på grund av att det nu i somras blev frivilligt att göra lumpen så försvinner snart Värnpliktsrådet. Och Värnpliktsnytt som granskat och skrivit om Försvarsmakten i nästan 40 år är redan borta.

– När vi försvinner, vem ska då arbeta för att det ska bli bättre? undrar Jakob Rudberg.

Det är just på grund av oron inför att insynen i myndigheten kan komma att försvinna som Värnpliktsrådet vill att DO ska fortsätta arbeta för att förbättra attityder bland befäl och de som gör lumpen.

Och även om Försvarsmaktens arbete med diskriminering har blivit bättre med till exempel en jämställdhetssamordnare menar Anna att det behövs göras mycket mer.

- De måste få en jämn procentuell andel kvinnor och män. De måste hitta ett sätt som lockar fler kvinnor till Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".