Det var inte okej av gymnasiekolan att förbjuda niqab. Foto: Fred Ernst
DISKRIMINERING

"Alla ska ha samma möjligheter"

"Jag tycker att lagstifningen är väldigt tydlig"
1:38 min

Diskrimineringsombudsmannen kom i dag fram till att det var diskriminering att utestänga den tjej med niqab som ville gå en barnskötarutbildning i Stockholm.

Berlutet har bland annat fått Folkpartiet att vilja ändra på lagen.

Lyssna på

Se också relaterad rapportering: 

– Det som gäller är att man generellt inte bara kan säga "vi gillar inte niqab på den här skolan det kan man inte bära", säger Katri Linna från DO.

Det var i januari förra året som en tjej som bar niqab började en barnskötarutbildning på ett vuxengymnasium i Stockholm. När hon fick besked om att hon inte kunde ha den heltäckande slöjan så gjorde hon en anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

Eftersom tjejen som anmälde Stockholm stad fick gå hela sin utbildning i väntan på att DO behandlade hennes ärende så väljer DO nu att inte ta det till domstol.

Det här fallet fick bland annat utbildningsminister Jan Björklund att reagera och så här sa han i somras.

– Jag känner att det är mitt ansvar som utbildningsminister att se till att lagarna är tydliga så att rektorerna ska kunna läsa lagen och förstå vilka regler som gäller. Jag tycker att det här är lämpliga regler att ändra att man inte tillåter burka och niqab.

Idag hänvisar Jan Björklunds pressekreterare till integrationsministern Erik Ullenhag som även han vill se en ändring i lagen.

– Vi ska ha ett regelverk som innebär att en rektor eller en lärare kan säga nej till heltäckande klädsel i klassrummet, säger han.

Katri Linna från Diskrimineringsombudsmannen säger att Folkpartiets reaktion är anmärkningsvärd.

– För mig är det en kursändring vad det gäller våra grundläggande värderingar i så fall.

Förutom Folkpartiet vill även Socialdemokraterna att man tittar på diskrimineringslagstiftningen. Det är något som Moderaterna, Centern och Vänsterpartiet inte vill göra.

– Jag tycker att politikerna som försöker driva på den här diskussionen har missuppfattat lagens konstruktion. Diskrimineringslagen funkar inte så att man skriver om man får bära niqab eller något annat plagg utan där säger man att inte ska utestänga någon eller missgynna någon utifrån religion, säger Katri Linna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".