Foto: Scanpix
DJURSKYDD

Fler poliser mot vanvårdade djur

"Katterna är traumatiserade"
1:43 min

Polisen tycker att djurplågeri är ett så allvarligt problem så nu är det bestämt att fler poliser ska jobba specifikt med djurplågeri.

– Vi tänker oss särskilda djurbilar som åker ut och kontrollerar ungefär som i USA, säger länspolismästare Carin Götblad. 

Behöver djuren egna poliser? Kommentera!

– Vi ska göra en ordentligt satsning på särskilda djurpoliser som ska jobba offensivt och ihop med Länsstyrelsen, som också har ett stort ansvar här, säger Carin Götblad.

Polisen har beställt speciella bilar för satsningen. De kommer till våren och då ska de ha burar ifall det behövs för till exempel hundar.

– Speciella djurpoliser skulle kunna åka runt, ge föreskrifter på plats och sedan följa upp. De behöver inte göra så ingripande saker alla gånger, men komma in i ett mycket tidigare skede.

Carin Götblad berättar att polisen i Stockholm ligger i framkant jämfört med resten av landet, när det gäller djurplågeri och att den här satsningen har varit på gång ett tag.

Men en sak som påverkade polisen att till slut starta det här var när ett par killar brände ihjäl en kanin och bussade en pit bull på en annan och videofilmade allt.

Många av de katter som polisen plockar upp hamnar på Stockholms katthem, där ungefär hälften av alla katter blivit misskötta på ett eller annat sätt.

– De kan vara undernärda, sedan är katterna många gånger ganska traumatiserade, berättar Eva Edman som jobbar där som volontär.

Och många av dem är inte ens vana vid människor.

– Sedan är det också så att människorna som har de här katterna inte ägnar sig åt katterna, vilket gör att katterna inte har blivit socialiserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".