1 av 2
Benjamin och Rafael. Foto: Robin Olin
2 av 2
Foto: Robin Olin
P3-KORREN

De mediterar för att rädda jorden

"Man kan känna att någonting kommer att hända"
1:54 min

Ute i djungeln, en halvtimmes bilfärd från huvudförhandlingarna på det stora klimatmötet i Cancún, hålls ett alternativt möte: Klimaforum10.

Och medan förhandlarna på FN-mötet tonar ner möjligheterna att komma överens - så ser deltagarna där faktiskt ljust på framtiden.

– För en del är vi nog för smutsiga, för vi använder inte tvål och kemikalier.

Benjamin och Rafael tror inte att de skulle bli insläppta på det riktiga klimatmötet - de är för smutsiga. Det tog dem tio månader att lifta hit från Amsterdam. Först med bil ner till Sydeuropa, sedan över Atlanten med segelbåtar. Fler och fler människor bryr sig om miljön, säger de.

– Man kan känna att nånting håller på att hända. Och vi vet att vi måste rädda planeten!

FN-förhandlingarna har strandat. Här på det alternativa mötet fokuserar man istället på att alla måste förändra sina egna liv för en hållbar framtid. Just nu står ett tiotal personer på ett ben och mediterar - positiv energi ska rädda planeten. Arrangören Hans Henrik Samuelsen menar också att medvetenheten om klimatförändringarna ökar. Även om den dåliga uppslutningen här, ett par hundra personer på en yta förberedd för tusentals, är ett dåligt bevis för det.

– Ja, det är bara ett par hundra här. Jag önskar att jag hade pengar så att jag kunde undersöka det, men jag känner att medvetenheten ökar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".