"Gryningspyromanen" anhållen igen

1:11 min

Polisen har gripit en 47-årig man, den så kallade Gryningspyromanen, misstänkt för en brand som utbröt i ett flerfamiljshus i Ystad i natt, och som ledde till att 37 personer fick evakueras.

– Han anhålls av åklagaren på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, berättar Anders Tellsing, som höll i polisens presskonferens i Ystad i dag.

I går eftermiddag brann de även på två andra ställen i centrala Ystad, men 47-åringen är alltså bara misstänkt för branden som utbröt i natt. Polisen grep mannen när han var ute och sprang mitt i natten i närheten av branden som utbröt bara ett par minuter senare, efter gripandet

Den 47-årigen mannen har gång på gång varit misstänkt för flera anlagda bränder, bland annat för fyra bränder i Simrishamn år 2008. Han har även blivit häktad flera gånger. Men polisen har sen släppt honom på grund av brist på bevis.

För fyra år sen dömdes han till tre års fängelse för grov mordbrand i Dalarna. Efter att han blev frisläppt och efter att nya anlagda bränder inträffat i Skåne började polisen bevaka honom. För ett par veckor sedan fick man dock lägga ner spaningen på grund av andra prioriteringar.

Dan Granvik är ansvarig utredare och han vet inte om mannen kommer kunna fällas i detta fall:
– Det är våra laboratorier som ger oss signaler om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista