Foto: Erik G Svensson / Scanpix

En framtid utan mobbning

Är det rätt att flytta på den som blir retad? Behöver föräldrar gå antimobbningskurser, eller hur ska problemet med mobbning lösas? P3 Debatt-medlemmen  delar i sitt inlägg med sig av sina erfarenheter från nätmobbning. 

Har du också råkat ut för mobbning? Hur tog du dig ur det? Kommentera! 

Mobbning är i dag något som förekommer lite överallt. Det kan vara på jobbet, det kan vara i ditt eget hem men mest vanligt är att det förekommer i skolan.  

Mobbning bryter ner en på väldigt många sätt, det får ens självkänsla, självförtroende och motivation att hamna på botten.
Det finns så klart olika sätt att söka hjälp på men jag tycker inte det är dom som blir mobbade som har ansvaret att ta sig ur mobbning när dom väl hamnat där. 

I dag är det också alltför vanligt att det är den som mobbas som tvingas byta skola och så ska det inte behöva vara men i verkligheten är det så.
Jag har själv blivit utsatt för nätmobbning. Jag fick tidigare väldigt många mejl och facebookmeddelanden plus bilddagboksmeddelanden om att jag ska sluta vilja vara som andra och att jag är den fulaste personen som existerar på jorden.

Vissa skrev rakt ut att jag inte är värd en plats på den här jorden, dom ville få mig bort från livet. Jag var väldigt envis och ville inte riktigt visa att jag tog åt mig. Men det man inte vet är att innerst inne så drabbar det en hårt i hjärtat, det ger ett sår som är svårt att läka. Fast man lärde sig med tiden hur man skulle hantera dessa nätmobbningskommentarer. Här är en jag fick för några dagar sedan: 

Anonym
"Vet du vad? Mongon som dej brukar ju vara fula. Men du är ändå ovanligt ful tycker jag..! FUUUL AS FUCK :) ". 

Detta meddelande når mig i dag inte ens i ryggraden. Varför ska jag ta åt mig efter allt jag har tagit mig igenom? Det var också en anonym som skrivit och det är bara ytterligare ett tecken på att dom är ute efter att sänka andra för att själv må bättre. 

Hur bra mår dom när dom skriver så där? Hur mycket bättre självförtroende har den som skriver så egentligen?

Man kan också tänka efter att det får en själv att bli starkare. För det blir man, kolla bara på mig idag! Jag hade väl inte vågat uppträda, komma ut med att jag blivit mobbad och försöka bli en artist om jag hade tagit åt mig av dessa kommentarer? Nej, man kan inte låta andra sänka en så, man måste hitta sitt sätt att ta sig upp ifrån det. 

Jag vill dela med mig av denna berättelse och ge förslag till hur mobbning kan stoppas. Föräldrar kan gå kurser i hur man kan ge en uppfostran som ger barnet styrka och självförtroende i sin hemmiljö, så att barnet slipper bli mobbat, men också inte utsätter andra för mobbning, och dessutom lär sig varför det är fel att mobba. 

Man kan också självklart ge mer tid åt att diskutera det i skolan istället för att ta det först när det uppkommer. Eftersom vi idag har en miljö där mobbning är alldeles för vanligt så kan vi väl ändå satsa på en framtid där vi jobbar mot att göra mobbning mer sällsynt? Man kan inte ändra på något som har sån stor makt men man kan jobba mot något bättre och alla vill väl ha ett samhälle fritt från mobbning? Eller hur? 

Glöm inte heller, FÖLJ DINA DRÖMMAR!  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".