Foto: Pablo Martinez Monsivais / Scanpix

Vad är verklig #vänskap?

– Facebook friends aren't real friends, sa  på  i november. Själv har han över 2 600 Facebook-kompisar.
I senaste P3 Debatt undrar   varför inte en Facebook- eller Twittervänskap kan vara lika äkta som någon man gått i skolan med?

Hur håller du kontakten med dina vänner? Och har du hittat nya via nätet? Kommentera!

När jag hörde om Alexander Bards uttalande kastades jag direkt tillbaka till 1998. Jag hade precis börjat en universitetsutbildning med IT-inriktning, och på dagens seminarium skulle vi diskutera en sociologisk text om relationer på internet.

Mina klasskamrater ansåg då, på fullaste allvar, att människor som utvecklar relationer med andra via nätet var misslyckade, ensamma och olyckliga personer. 

Att skriva dagbok på internet, som det då hette, ansågs vara det slutgiltiga beviset på att man var oförmögen att vara vän med någon i det verkliga livet.

Varför skulle man annars lägga ut hela sitt liv på internet? Facebook och Twitter fanns förvisso inte, men om det hade funnits är jag övertygad om att de sociala medierna hade fått sig en släng av sleven de med.

I dag är läget ett annat. Varenda tonåring skaffar ett facebookkonto från dendag de fyller 13, där foton från fester och kvällar med kompisarna läggs ut för allmän beskådan.

Samtidigt är 65+ den på Facebook, och jag misstänker att de också delar med sig av sitt liv i liknande utsträckning som tonåringarna – även om deras foton snarareföreställer barn- och barnbarnen än vilda fester.

För min personliga del har internet inneburit ett otroligt uppsving när detgäller relationer till andra människor. Jag har idag tack vare bloggar, Twitter, Facebook, spel och forum vänner i näst intill varenda del avSverige - och i flera länder runt om i världen.

Mitt kontaktnät sträcker sig inte bara inom den lilla stad jag bor i, utan över hela landet. Jag har lärt känna människor från olika samhällsklasser, olika yrken, olika världsdelar och alla med olika bakgrund och personlighet.

Många av dessa vänner räknar jag som några av mina närmsta, även om de befinner sig tiotals, hundratals mil bort.

Trots att användandet av internet är betydligt mer utbrett idag än 1998 verkar samma åsikter om vänskap via nätet finnas kvar – åtminstone bland en del. Att kommunicera med redan befintliga vänner, kollegor och släktingarvia nätet verkar vara accepterat, men det finns fortfarande dem som höjer på ögonbrynen när man säger att man ska ta en fika med någon som man bara känner via nätet.

Varför är det så? Är det en generationsfråga som kommerförsvinna allt eftersom fler och fler unga växer upp med internet? Eller lever vi fortfarande i tron att internet är en farlig plats där alla ljuger och försöker utnyttja varann?

Varför skulle inte en Facebook- eller Twittervänskap kunna vara lika äkta som någon du gått i skolan med?

Fler reaktioner

Via #link=235255#

@AnneKekki
Visst kan en få individer som riktiga vänner genom fb#p3debatt de yngre använder nätet ofta för att kunna prata öppet om livet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista