DATALAGRINGSDIREKTIVET

V och MP vill skjuta upp lagen

1:38 min

För att försöka slippa , så har nu Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommit överens om att försöka skjuta upp röstningen om lagen, enligt Vänsterpartiets Jens Holm.

Enligt Jens Holm innebär detta att man vill skjuta på ikraftträdandet med minst ett år. 
– Det gör att Sverige får tid att skicka Datalagringsdirektivet till Europadomstolen i Strasbourgoch där kan man kontrollera om det strider mot de mänskliga rättigheterna och integriteten – för det är precis det som vi menar att det gör, säger Jens Holm till P3 Nyheter. 

Vänstern och Miljöpartiet har bestämt att de ska försöka få igenom en vilandeförklaring av lagen om datalagringsdirektivet.
Om det blir så vet man inte förrän tidigast i vår, när det finns ett färdigt lagförslag som riksdagen ska rösta om. 

Då kan antingen fem sjättedelar av riksdagen rösta ja till Datalagringsdirektivet direkt, eller så kan en minoritet begära att Konstitutionsutskottet ska bestämma om förslaget ska vila ett år.

För att vara helt säkra på att lagen inte går igenom direkt, så krävs det att en sjättedel av riksdagens ledamöter begär att det skjuts upp. 
– Ska man vara riktigt säker, så behöver vi 58 ledamöter. Det är Vänsterpartiet, Miljöpartiet plus 14-15 personer till. 
Jens Holm fortsätter: 
– Men det behöver inte bli en formell omröstning. Tidigare i riksdagen har det blivit minoritetsbordläggning när lagrådet har sagt ok.

Frågan är då vilka andra som skulle kunna hänga med på Vänstern och Miljöpartiets försök. Sverigedemokraterna?
-– Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna på något vis och jag vet inte var de står i den här frågan.