"Ingen minns en tvåa"

1:54 min

Det kanadensiska metalbandet Anvil från 80-talet lyckades nästan att ta första platsen på Digilistan med en nästan 30 år gammal låt. Ett upprop på Facebook lyckades få över 9000 anhängare som uppmanade alla att köpa låten Metal on Metal så att den kunde bli listetta till jul. För en kort stund var de etta men petades ner efter att korrekta försäljningssiffror kommit in.

- Jag stod och skottade snö och funderade på att någon borde göra samma sak för de här killarna som man gjorde för Rage Against the Machine i England, säger Anders Mannio.

Anders Mannio blev inspirerad av förra årets kampanj i Storbritannien där man försökte få Rage Against the Machine till listetta under julen.

– Det startade bara som en kul grej. Vi gillade gubbarna efter att ha sett filmen och det är väl lite så att drömmar kan slå in även om det är trettio år senare, säger Anders Mannio.

Metalbandet Anvil från 80-talet blev återigen uppmärksammade för två år sen i dokumentären Anvil The story of Anvil som skildrar deras framgång, interna konflikter och hur de 30 år senare vägrar ge upp trots att de längre inte är lika eftertraktade.

Anders Mannios upprop ledde till att låten Metal on Metal lyckades få en första placering på Itunes listan veckan före jul och målet var Digilistan som sändes igår.

– Ingen minns ju en tvåa och det vore ju synd om det hände Anvil igen att de hamnar tvåa, säger Anders Mannio.

Det såg ut som att de hade lyckats komma etta på Digilistan men Anvil petades ner efter att korrekta siffror kommit in efter sändningen från listsammanställaren Nielsen SoundScan och Jay Smith blev juletta.