Dags att kyssa Värmland adjö?

P3 Debatt-medlemmen  tar i senaste inlägget upp regionfrågan. Samma fråga tar landshövdingarna i Örebro och Karlstad upp just i dag. 

Blir det bättre sjukvård om ytan är större? Vad händer med identiteten om en värmlänning tillhör Västra Götalandsregionen eller Örebro?
Eller ska vi lika gärna rita en helt ny karta? Kommentera!

Sedan  la fram sin rapport om regionernas framtida innehåll och storlek 2007 har inte mycket hänt. På regionalpolitisk nivå har man på de flesta håll försökt hålla frågan borta och på något håll lyckats med en mindre kupp.

2011 börjar det återigen bli lite liv i diskussionen. 2015 ska frågan avgöras en gång för alla. De län som vill sätta en egen prägel på beslutet gör nog bäst i att göra sin röst hörd och tydlig under året.

Regionfrågan har aldrig lyckats bli riktigt het i de bredare folklagren. Kanske för att den regionala nivån är en av de mest abstrakta? 

Den mest konkreta delen av de nya regionernas ansvarsområden handlar om sjukvård och hälsa. Där är det också ganska lätt att hitta engagemang. Alla vill ha bra sjukvård nära sig och enkelt tillgänglig. De flesta kan också förstå att man för att kunna erbjuda viss specialiserad vård måste arbeta över en större geografisk yta än dagens landsting täcker, att större regioner paradoxalt nog kan leda till ökad närhet.

Om regionfrågan bara handlade om sjukvården vore den förmodligen också ganska enkel att lösa. Då skulle man helt enkelt kunna stärka de sex vårdregioner som landet redan är indelat i och lämna landstingen därhän. Om det nu inte vore för att regionerna fått ytterligare ett par uppgifter på sitt bord.

Frågan om regional tillväxt och utveckling är svårare att ringa in. Den handlar till stor del om fingertoppskänsla och kvalificerade gissningar. Här blir regionernas svåra uppdrag att få hela det geografiska området med ett viljestarkt näringsliv att dra åt någorlunda samma håll. Att identifiera de gemensamma utmaningarna och se vad som gynnar regionen som helhet bäst. 

Den tredje uppgiften, och maktpolitiskt mindre tunga uppgiften, kulturen, blir knappast tungan på vågen i någon regionbildning. Kulturen lär som vanligt få anpassa sig till förutsättningarna och göra det bästa av situationen.

I Värmland, där jag bor, drar viljorna åt flera olika håll. En del vill försöka göra en Halland och bilda en egen liten region. En del vill söderut och koppla oss till Västra Götaland. Andra hoppas fortfarande på starka band österut mot Örebro län. 

Eller kanske vore det bästa att vi helt glömmer de gamla läns- och landskapsindelningarna och ritar en helt ny karta?

Regionsmöte i dag

Tisdagen den 11 januari träffar #link=240786# landstingsstyrelsernas ordföranden i Värmland och Örebro län, kommmunstyrelseordförandena i Örebro och Karlstad kommun för att diskutera regionfrågan och framtida samarbeten mellan länen om man går åt olika håll.

Patrik Hamberg

Medlem på publikytan P3 Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista