Emma är glad över domen men besviken på skadeståndet på 30 00 kronor. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio Malmö

Hon fick rätt mot arbetsgivaren

1:40 min

Emma i Skåne planerade att skaffa barn. Då sa arbetsgivaren stopp och Emma fick inte den anställning som hon blivit lovad.

I dag kom domen från Arbetsdomstolen och enligt den gjorde arbetsgivaren fel. Emma blev diskriminerad.

Läs också:

– Jag är lättad. Det är helt knasigt, det ska inte vara sådär 2011. Det borde inte vara ett problem för kvinnor om de vill skaffa barn, säger Emma efter att domen slagits fast.

Hon gjorde praktik på en bondgård i Skåne för ett och ett halvt år sen och blev lovad en fast anställning där. Men när hon blev gravid och fick missfall så sa arbetsgivaren nej.

I dag kom alltså domen mot hennes tidigare arbetsgivare. Att han nekade henne ett fast jobb för att hon planerade skaffa barn bryter mot lagen – det var diskriminering.

– Det är oerhört glädjande att arbetsdomstolen står fast att det är ett brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen, säger Katri Linna som är diskrimineringsombudsman.

Och Emmas fall är inte unikt. Många unga tjejer hör av sig till DO, diskrimineringsombudsmannen, för att de tycker att de blivit diskriminerade på jobbet på grund av att de blivit gravida. DO driver ett 40-tal liknande ärende.

Katri Linna hoppas att Emmas dom blir vägledande och att fler unga tjejer som blivit diskriminerade på grund av graviditet ska få rätt.

– Att jämnställdheten i Sverige påverkas väldigt negativt av att kvinnorna inte har samma rättigheter när de väl är gravida, det är oerhört anmärkärkningsvärt i 2010-talets Sverige, säger hon.

Emma är glad över domen, men besviken på skadeståndet – 30 000 kronor när de begärt 160 000 kronor.

– Som jag ser det är det ändå en heltidstjänst jag har gått miste om. Så 30 000 är ändå rätt lindrigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista