1 av 2
Arun Kumar och Debdeep Ray från Indien trivs med att plugga i Sverige. Foto: Åsa Welander / P3 Nyheter
2 av 2
Eva Lejdbrant på Chalmers. Foto: Åsa Welander / P3 Nyheter

Utländska studenter nobbar Sverige

1:53 min

Antalet utländska studenter som vill plugga på svenska universitet och högskolor har minskat rejält, sen det börjat kosta för dem som kommer från länder utanför EU. 

Sista anmälningsdag till internationella kurser och masterprogram har precis passerat och det är inte ens en fjärdedel så många sökanden som förra året. 

Knappt 31 000 personer har anmält sig till internationella masterprogram och kurser inför hösten, jämfört med drygt 132 000 förra året. En anledning till det är att studenter som kommer från länder utanför EU från och med i höst måste betala för sina studier.

På Chalmers i Göteborg har till exempel antalet utländska sökande minskat med 80 procent, men trots det är de positiva. De hade fruktat att minskningen skulle vara ännu större. Men den får hur som helst direkta ekonomiska konsekvenser, enligt Eva Lejbrandt som är administrativ direktör på Chalmers i Göteborg.

– Vi förlorar mellan 60 och 80 miljoner i intäkter från staten under en treårsperiod.

Mindre pengar innebär att de tittar på om några utbildningar ska läggas ner, men för att locka till sig fler utomeuropeiska studenter har de också satsat en hel del pengar på marknadsförning. 

Eva Lejdbrant betonar hur viktigt det är för högskolorna att ha en mix av studenter från hela världen.
– Det är viktigt för att kunna skapa väldigt goda förutsättningar för våra svenska studenter att verka i det globala vetenskapssamhället världen över, säger hon.

I kårhuset på Chalmers sitter många utländska studenter och äter lunch. Arun Kamar och Debeep Ray är båda från Indien och tveksamma till om de hade kommit hit om de hade tvingats betala.
– Jag skulle ha sett över alternativen. För att säga det rakt ut, de låga kostnaderna var det första som gjorde mig intresserad av Sverige, förutom kvaliteten på utbildningen, som är väldigt hög, säger Arun Kamar.

Alejandro Valenzuela kommer från Mexico och tror inte heller att han hade haft möjlighet att plugga i Sverige om det inte hade varit gratis.
– Det är lite tråkigt, men svenskarna får göra vad de vill med sina skatter, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista