Viktor Rosdahl med dottern Marie. Foto: Privat
BOSTADSSITUATIONEN

Uppsagd för att ge plats åt hemlösa

"Det kom som en chock"
1:40 min

Stadsmissionen i Malmö säger upp flera hyresgäster för att bygga boende, troligtvis för hemlösa. Men hyresgästerna anser att de har blivit lovade att få bo kvar.

– Det känns förfärligt, säger Viktor Rosdahl.

– Jag är ledsen över att det har blivit så här, det kom som en chock, säger 30-årige Viktor.

Han är en av dem som ska vräkas och nu är han rädd att bli hemlös tillsammans med dottern Marie som är 1,5 år. 

I vardagsrummet i den lilla ettan i ett gårdshus i Malmö står ett stort rosa tält. Här brukar Marie leka när hon bor hos sin pappa. Viktor har bott här i fyra år, men i december blev han och grannarna plötsligt uppsagda. Det var kort efter att Stadsmissionen, som arbetar med att hjälpa hemlösa, hade köpt huset. Nu är han orolig för var han och dottern ska ta vägen.

Enligt Viktor blev grannarna muntligt lovade att få bo kvar när huset såldes, men det stämmer inte enligt Stadsmissionen i Malmö.

– Vi har inte lovat någonting, säger direktören Birthe Wallin.

Niklas Olsson som arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i Malmö är kritisk till hur uppsägningen gått till.

– Här har man skickat en uppsägning utan att precisera så noga vad det är för skäl man har. Det är inte speciellt välgrundat tycker jag.

Men att hyresgästerna kommer ställas på gatan håller inte Birthe Wallin på Stadsmissionen med om, trots att ingen blivit erbjuden någon hjälp, vilket är praxis enligt Hyresgästföreningen.

– De som vi är skyldiga att erbjuda lägenhet kommer att få det

Men det är inget som Viktor fått någon information om, trots att han frågat om det. Och tillsvidare räknar han med att behöva leta nytt boende till honom och hans dotter.

– Jag tänker göra allt jag kan för att hitta ett boende, kämpa så länge som möjligt.

Och allt fler tvingas flytta från sina hem. Det visar siffror från Kronofogden som förra året genomförde över 3000 vräkningar. Förklaringen är den ekonomiska krisen, säger Niklas Olsson som är jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

– När det är större arbetslöshet och folk har det sämre så kommer uppsägningarna lite oftare.

Över 3000 vräkningar genomförde Kronofogden förra året och det är 3 procent fler än året innan. Så långt som till vräkning går det först om hyresgästen inte flyttar självmant efter att ha blivit uppsagd. När det gäller uppsägningar som ännu inte gått till Kronofogden, så är det svårt att veta hur mycket de ökat eftersom det inte finns någon statistik. Men enligt Niklas Olsson som är jurist på Hyresgästföreningen i Malmö så är även det ett ökande problem.

– Hyresgäster sägs upp på lite lösare boliner och så chansar man på att man inte kontaktar oss. Men det tycker jag att man ska göra. Man har rätt som förstahandshyresgäst att få sin uppsägning prövad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".