"Mysen" var fyra kvadratmeter stor. Illustration: SVT Hallandsnytt

Funktionshindrad blev inlåst i låda

1:03 min

En 14-årig kille i Falkenberg låstes flera gånger in i en trälåda, när personalen tyckte att han blev för besvärlig.

Nu har korttidsboendet fått allvarlig kritik av Socialstyrelsen.

Trälådan, som personalen kallade för "Mysen", var fyra kvadratmeter stor med betonggolv och ett titthål i dörren. Minst fyra gånger ska den funktionshindrade 14-åringen ha blivit inlåst i lådan som fanns i ett förrådshus på gården. En period fanns det en övervakningskamera i lådan, så att personalen, men även de andra barnen, kunde se honom på en tv-skärm.

Socialstyrelsen skriver att det är helt oacceptabelt och ger Falkenbergs kommun skarp kritik för hur hemmet har skötts. Rie Boulund (M) är ordförande i socialnämnden i Falkenberg.

– Jag delar Socialstyrelsens uppfattning om att det självklart är helt oacceptabelt. Det markerade vi både från politikens sida och från förvaltningen med en gång när det blev upptäckt.

Socialstyrelsen håller med om att kommunen agerade snabbt efter att "Mysen" och andra missförhållanden på hemmet kommit fram. Verksamhetschefen blev av med jobbet och tre personer omplacerades.

Händelserna på hemmet är polisanmälda och under utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista