1 av 2
2 av 2
Kan vi även som vuxna bli kompisar i sandlådan? Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Nytt liv – nya vänner?

Går det att få nya vänner som vuxen? I så fall, hur gör man? P3 Debattmedlemmen  flyttade för några dagar sedan och funderar på det här med vänner. Nytt liv innebär nya vänner? Eller?

Vilka är dina tips och erfarenheter? Kommentera!

När man är liten och sitter i sandlådan så kan det vara så enkelt att man ser någon som har en hink och man själv har en spade - sen är man vänner. Om man efter en stund inte klickar så är det hej då och inget mer med det, men om man klickar så är man vänner. Man blir inte ytliga bekanta, man blir vänner. 

Varför kan det inte vara lika enkelt när man är vuxen? Jag upplever att i vuxen ålder så blir man oftast ytliga bekanta, men att man blir vänner är ovanligt. 
Jag är relativt nyinflyttad i Göteborg och jag har mestadels ytligt bekanta. Vilket blir väldigt tråkigt i längden, för jag känner saknaden efter en vän.

När man bara har ytligt bekanta så känns det bara som man existerar istället för att leva fullt ut. 
Man flyttar och byter stad, man får ett boende och man börjar antingen jobba eller plugga. Man har det nödvändiga för att kunna existera, men sen då? Hur går man från att bara existera till att leva, och ha något utanför det nödvändiga?

Min uppfattning är att många bor i en och samma stad hela sina liv. De har kanske därför vänner sen barndomen. Så just detta med vänner och att existera är enkelt för dem för den tillvaron finns redan där. Men när man flyttar som vuxen så har man sina vänner kvar i sin gamla stad, hur skaffar man vänner i den nya staden?

Cecilia Wisén har ju tidigare skrivit ett  där hon skrev att hon tyckte att den sortens vänskap är lika mycket värd som vänner i verkligheten. 
Jag håller med henne, men när du flyttar till en ny stad så måste du också skaffa vänner i verkligheten. För ingen människa mår bra av att vara helt själv, och det går liksom inte att bara leva ett liv på nätet med sina vänner. 

Jag har turen att jag träffat människor här i Göteborg via jobbet, genom sporten jag är engagerad i och nu via skolan. Men det finns ingenting som garanterar att jag får mer än ytliga bekanta, för jag är vuxen och då är det inte lika enkelt att skapa kontakt utöver artighetsfraser. 

Så varför är det så svårt att gå från ytliga bekanta till vänner i vuxenålder? Varför funkar det inte att sätta sig i den där sandlådan igen och bara börja prata?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista