Foto: Ola Andersson / Scanpix

Snålt med cash för röj i skogen

Lettiska skogsarbetare som jobbat med att röja skog i Värmland och Dalarna för företaget Stora Enso har fått löner som ligger långt under avtalsnivå.

Det visar en granskning som sajten stoppafusket.nu har gjort.

– Så fort vi fick den informationen så gjorde vi en egen granskning av företaget, säger Daniel Forsberg som är skogsbrukschef på Stora Enso Skog.

– Det vi kan säga med stor säkerhet är att man inte har följt kollektivavtalets nivåer. Och då blir den exakta summan mindre intressant att diskutera.

Skogsarbetarna har kommit till Sverige och jobbat via det lettiska företaget Sia Westra, som anlitas av svenska Stora Enso. Den låga lönen - enligt stoppafusket.nu max 17 kronor i timmen - kompenseras av ett skattefritt lettiskt utlandstraktamente.

Per-Olof Sjöö, ordförande i GS-facket där skogsindustrin ingår, säger att det är ett ganska vanligt problem.

– Det här innebär att man får väldigt dålig reklam, och framför allt blir de som kommer hit och tror att de ska få hyfsade villkor väldigt besvikna på både skogsbranschen och svensk arbetsmarknad.

Vem ansvar är det här?

– Jag tycker att det är skogsbranschens ansvar.

Och Daniel Forsberg säger att de tar problemen på allvar.

– Vi inleder en översyn för att titta på hur vi handlar upp entreprenörsresurser, för att se om det finns någonting i det här som vi kan göra bättre.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista