Fler underliv under kniven

1:24 min

I jakten på den perfekta kroppen har fler och fler börjat operera underlivet. På Sveriges största klinik har man sett en konstant ökning de senaste fem åren.

Vanligast är att kvinnor förminskar blygdläpparna.

– Som mitt ex säger, få en flicksnippa igen.

Vi kan kalla henne Louise, hon väntar på att förminska blygdläpparna och dra ihop slidan. Och nu är hon glad, förväntansfull och rädd.

– Det är väldigt blandat, men jag ser fram emot resultatet. Att se om man någonsin vågar ha intimt igen, säger hon.

Förra året opererade de 130 underliv på Sveriges största klinik, och intresset har ökat varje år de senaste åren.

Kirurgen Jan Jernbeck tror att det beror på att vi ser mer naket i dag.

– Då jämför man naturligtvis sitt eget kön med vad man ser. Då kan man ju säga att det är olyckligt att man får den jämförelsen, men det är en realitet i dag.

Det finns ingen bra statistik över hur många sådana här ingrepp som görs i Sverige. Av de kliniker som vi har pratat med, har dom flesta sett en ökning. Men det gäller inte alla.

– Jag har faktiskt pratat med min dotter om det här också. Mer för att jag tycker att det är viktigt att man pratar om att kroppen förändras efter man föder barn, och att det är inget fel att göra de här ingreppen när man känner att det är något som inte stämmer, säger "Louise".

Men det finns många risker med ingreppen också.

– Dels att man får ärrbildning, men också att det blir för litet så att det inte skyddar omgivningen under, det kan bli som vid ett könsstympande ingrepp, säger Lena Marions, som är överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Men hon tycker inte att det är det stora problemet, utan att man skapar en norm kring ett utseende som inte är standard.

– Många saknar en kunskap om den otroliga variationen som finns i utseende, även i underlivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista