Turismen i diktaturer blomstrar. Foto: Christophe Ena / Scanpix

Semesterparadis i diktaturer

1:14 min

Många svenska charterresor under vintern går till länder som Utrikesdepartementet klassar som odemokratiska, det visar en granskning som Verkligheten i P3 har gjort.

Tunisien till exempel, där folket gjort uppror mot regimen, ser ut som ett paradis i resekatalogen.

Hör hela reportaget i Verkligheten i P3 efter våra nyheter klockan 18.

I katalogerna är det sol, värme och vita stränder, medan Utrikesdepartementet pratar om auktoritära regimer och brott mot mänskliga rättigheter – trots att det är samma länder.

Räknar man resmålen i katalogerna hos de tre största bolagen; Apollo, Ving och Fritidsresor så är 40 procent länder med regimer som Utrikesdepartementet beskriver som odemokratiska.

– Poängen med att resa är att man ska få en annan uppfattning om världen, men en del vill inte veta, säger Kajsa Moström som är informationsansvarig på Apollo.

Enligt UD är var annat resmål hos Apollo ett odemokratiskt land och enligt Kajsa Moström kan de bli bättre på att informera sina resenärer om det.

– Vi skulle kunna länka till den information som finns på UD på ett bättre sätt, det kan jag lova att vi ska göra bättre på webben i alla fall.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista