1 av 2
2 av 2
Janne Åkerlund, förebyggare inom Kronofogden. Foto: Martin Jönsson / P3 Nyheter
EKONOMI

Minskning av obetalda sms-lån

1:26 min

Antalet obetalda sms-lån minskade med 40 procent förra året, visar statistik från Kronofogden.

Samtidigt varnar Kronofogden för att nästa skuldfälla är delbetalningar på nätet:

– Vi ser redan idag en ökning av försäljningen på Internet av telefoner, spel, böcker, skivor och så vidare. Där är det uppenbart att vi kommer få se en ökning av obetalda räkningar, säger Janne Åkerlund, förebyggare inom Kronofogden.

På många sajter på nätet kan man köpa till exempel böcker, skivor och spel på avbetalning eller delbetalning. En skiva för 99 kronor kan man delbetala i 36 månader, men då tillkommer uppläggningsavgift på 395 kronor, aviavgift på 29 kronor - och ränta på 9,95 procent. Aviavgiften ska man dessutom multiplicera med 36 eftersom betalningen sker på 36 månader.

Det betyder att priset för just den här skivan i just det här räkneexemplet, som från början är 99 kronor, till slut landar på 1519 kronor. Den effektiva räntan är på nästan 9000 procent.

– Tidigare lånade man för att köpa en lägenhet, en bil eller vitvaror. Idag lånar man för att köpa en bok, säger Janne Åkerlund.

Problemet är enligt Kronofogden att många - framför allt unga - blir lurade att konsumera trots att de inte har några pengar.

– Vi möts ständigt av möjligheter att konsumera för pengar vi inte har. Då är det svårt att stå emot. För det ser väldigt bra ut.

Chatt: Kronofogden om snabba cash

Karolina Kull, Kronofogden Foto: Martin Jönsson / P3 Nyheter

Hur funkar indrivning av djur och är alla på Kronofogden som i filmen Göta kanal?

Karolina Kull som jobbar med förebyggande verksamhet på Kronofogden svarade på publikens frågor i en chatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista