Foto: Robin Olin/P3 Nyheter
P3-KORREN

De hungerstrejkar för att få asyl

1:33 min

Läget för de tiotusentals asylsökande i Grekland blir allt mer akut. I dag börjar en stor hungerstrejk i Aten mot det kollapsande asylsystemet.

En grupp afghanska män har redan sytt igen sina munnar i protest mot att de inte får sina fall prövade.

I ett tält vid en av Atens huvudgator hittar jag sju unga män i träningsbyxor som har läpparna ihopsydda med tjock svart tråd.

Gör det ont när du pratar?

- Jo.

Hur länge har du hungerstrejkat?

- 28 dagar.

Och i dag har 300 asyslsökande till sagt att de ska gå på hungerstrejk i Aten, på det viset hoppas de kunna tvinga till sig uppehållstillstånd.

Men det kommer antagligen inte att gå, förmodligen får de inte ens avslag eftersom Greklands asyslsystem har kollapsat. Nästan 50 000 ansökningar ligger på hög och fler kommer in. Nu kommer 90 procent av alla flyktingar till EU via Grekland och grekerna börjar själva att få nog.

I en ny opinionsundersökning svarar nästan fyra av fem att de är för att bygga en barriär på gränsen mot Turkiet för att stoppa invandringen. Men de afghanska killarna tror att folk ändå skulle hitta andra sätt att ta sig hit.

– Vi vill bara ha ett liv som du, mumlar de mellan ihopsydda läppar.

– Du har ditt eget liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista