Chatt: Kronofogden om snabba cash

Hur funkar indrivning av djur och är alla på Kronofogden som i filmen Göta kanal? Karolina Kull som jobbar med förebyggande verksamhet på Kronofogden svarade på publikens frågor i en chatt.
moderator:Nu börjar chatten med Karolina Kull på Kronofogden. Välkommen med din fråga! /Ellen, publikredaktör P3 Nyheter
Steffo:Hur kan svenska politiker gå med på att det finns företag som tjänar pengar på ocker? Blev inte det olagligt för länge sen?
Karolina Kull, Kronofogden:Konsumentkreditlagen skärptes den 1/1 i år. Detta i syfte att minimera att människor skuldsätts pga oseriösa lån. Tyvärr är det så att man känner att höga räntor är ocker, fast det inte är det.
Tv-köpare:Såg på nån elaffär att de sålde ut en tv och där man inte behövde betala nån ränta på avbetalning. Då är det väl lugnt? Eller vad kan gå fel?
Karolina Kull, Kronofogden:Avbetalningsköp kan vara lite kluriga. Ofta är det så att betalningen delas upp och det skickas ut avier månadsvis. För varje avi tillkommer en aviavgift. Det kan vara så att det inte är någon ränta om du betalar varje avi i tid, men det är alltid bäst att läsa igenom avtalet noga och ta reda på vilka extra kostnader avbetalningen innebär.
Ella:Är ni på kronofogden som dom på göta kanal? Ja, alltså jobbar ni på det sätten? /Ella
Karolina Kull, Kronofogden:Göta Kanal illustrerar fördomen som finns om hur vi på Kronofogden är. Vi vill helst jobba i den dialog med den skuldsatte. Vi jagar inte folk. Och alla är välkomna att ta kontakt med oss, både de som ska betala, de som vill få betalt och de som bara känner att de har en obalans i ekonomin. 0771-737300 är numret till oss
Ellen, P3 Nyhet:Vad tror du anledningen är att antalet obetalda sms-lån har sjunkit? Är vi bättre på att betala i tid, tar vi inga lån längre, eller tar vi en annan typ av lån?
Karolina Kull, Kronofogden:Vi tror att orsaken är att många märkt att det är dyrt att ta sms-lån. Visst kan det även vara så att man tar en annan typ av lån. Där måste vi vara uppmärksamma och vi följer vad som händer på kreditmarknaden för att tidigt kunna informera om olika typer av skuldsättning.
Karolina Kull:Det är alltid svårt att veta vad man ska tänka på när man handlar på avbetalning men det finns massor med information. Titta gärna in i Lärarrummet på Kronofogden.se och www.kollpacashen.se Konsumentverket har också bra info om detta
moderator:13 minuter kvar av chatten! /Ellen
Henrik:Vad gör ni med djur? Säljer man dom? Tvingas man lämna från sig dom? Tänker travhäst, den är väl värd en del? Jämfört med en katt?
Karolina Kull, Kronofogden:När en person har skulder som han/hon inte kan betala så tittar vi på vilka tillgångar som finns. Vår utgångspunkt är att vi ska ta det som är till minst skada för den skuldsatte först. Vi börjar med att se om det finns pengar på banken eller kontanter, sen tittar vi på inkomst och sedan på andra tillgångar. Djur som har ett värde (går att sälja) kan vi utmäta som tex en travhäst. En vanlig katt är inget som vi skulle sälja för att få in pengar till skulden.
Anders Berggren:Är inte SMS lån en form av bankverksamhet. Måste man inte ha Banktillstånd för bedriva sådan?
Karolina Kull, Kronofogden:De företag som lånar ut via sms-lån är endast registrerade hos Finansinspektionen men de står inte under deras tillsyn.
Karolina Kull:Ibland kan det ju faktiskt vara så att man inte har pengar och måste prioritera bland sina räkningar. Om det är svårt att veta hur man ska prioritera så finns det i varje kommun en budget och skuldrådgivare som man kan vända sig till. Och hur tråkigt det än låter så är det riktigt bra att lägga en budget. Kom också ihåg att i stort sett alla har lite obalans i ekonomin någon gång så det borde inte vara så pinsamt att kolla om man kan låna av kompisar om pengarna inte räcker. Det är bättre än andra typer av lån.
Ella:Skönt att höra att ni inte jobbar som på göta kanal;) När hamnar man hos fogden? Hur ska man göra för att slippa att göra det? /Ella
Karolina Kull, Kronofogden:Betala i tid! Bind helst inte upp dig på avbetalningsköp som gör att det blir svårt att ha koll på ekonomin. Det är räkningar som inte blir betalda som kommer till oss, så betala smart - betala i tid!
Kattis:Har ni märkt av att många hamnat hos er i januari, många verkar ju ha gjort av med alla sina slantar på julklappar?
Karolina Kull, Kronofogden:Vi har ett ganska jämt flöde av inkomna ärenden under året.
Paulina:Hej, jag har 10 tusen att betala men inte har råd med att betala det nu (arbetslös), vad kommer att hända å?
Karolina Kull, Kronofogden:Ta kontakt med den du är skyldig pengar och se om du kan skjuta upp betalningen.
moderator:Fyra minuter kvar av chatten! /Ellen
Karolina Kull:Innan du tar ett lån, om du nu känner att du måste göra det, är det jätteviktigt att du förstår villkoren för lånen. Vad är räntan? När ska det betalas tillbaka etc. Det är inte fel att låna pengar. Ibland är det det vi måste göra för att köpa bostad eller bil. Det du ska tänka till på extra noga är varför du behöver låna pengar. Lånar du till konsumtion är risken större att du hamnar i en onödig skuldsättning.
Kenneth Svensso:Vad är en kronofogdes lön?
Karolina Kull, Kronofogden:Vi är statsanställda och har individuell lönesättning. För djupare svar på det hänvisar jag till fackförbundet ST
Ella:Vad jobbar man med när man jobbar på kronofogden?
Karolina Kull, Kronofogden:Vi jobbar med skulder och skuldsättning. De flesta av oss jobbar med att få skulder "betalda", men innan en skuld kan komma dit så måste den fastställas så det jobbar vi också med. När någon är så skuldsatt att den inte kan betala sina skulder på väldigt lång tid kan han/hon ansöka om skuldsanering och det jobbar vi också med. Vi har också tillsyn i konkurs och så jobbar vi med det som jag gör - förebygger skuldsättning. Vi har även ett Kundcenter dit vem som helst kan ringa om de har frågor om skulder. Här kan man jobba med många olika saker. Det är kul att jobba här.
moderator:Nu är chatten med Kronofogden slut. Tack för era frågor och tack Karolina Kull för att du tog dig tid! /Ellen, P3 Nyheter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista