Bilden visar en helt annan kamera. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
ÖVERVAKNING

Attrapper skulle skrämma studenter

Med fejkade kameror och väktare försökte Uppsalahem skrämma studenter utan hyreskontrakt, eftersom bolaget inte gillar att hyresgäster låter andra studenter bo i deras rum.

Utan att berätta varför satte de upp övervakningskameror och anställde väktare för att bevaka ett av studentbostadshusen i Uppsala.

Har du varit med om något liknande? Kommentera!

– Jag tycker inte det är nödvändigt att sätta upp kameror inne i huset, säger Monica.

– Vi behöver inte kamerar här, säger Jassir.

Monica och Jassir bor på Döbelnsgatan 2 i Uppsala. I det stora vitgrå huset bor det många utländska studenter och det var här Uppsalahem för ungefär två månader sen satte upp övervakningskameror i trapphusen.

– Vi har tyvärr inte informerat våra hyresgäster vilket vi borde ha gjort, säger Fredrik Holm, som är fastighetschef på Uppsalahem.

När jag träffar honom säger han också att han inte har övervakat hyresgästerna. Kamerorna var bara attrapper.

– Vi satte upp kamerorna för att avskräcka dom som inte bor där, säger Fredrik Holm.

Nu är kamerorna borta, men klistermärkena där det står kameraövervakning finns fortfarande kvar. Väktarna har också slutat att patrullera.

– Vi kan bara se att det fungerat. Det var bara en kort period som vi satt in de här åtgärderna men det tycks ha fungerat, säger Fredrik Holm.

Taktiken att skrämma bort studenters inneboende med fejkade kameror är inte okej, tycker många studenter som jag träffar och Stella Papasotiriou som sitter i styrelsen för Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder gillar det inte heller:

– Jag ser ingen nytta med kameror eller övervakning . Jag ser inte att det bidrar till mer säkerhet för de som bor här. Jag ser det bara som kränkande att man övervakar de som bor här och det är helt oacceptabelt, säger Stella Papasotiriou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".