DATALAGRINGSDIREKTIVET

Telebolag tänker kringgå nya lagen

1:46 min

Snart kommer beslut i riksdagen om att införa nya krav på telebolagen att lagra information om sina kunder, men det finns telebolag som bestämt sig för att motarbeta lagen.

Internetoperatören Bahnhof kommer till exempel att göra allt företaget kan för att göra lagen så tandlös som möjligt.

Till  om nya direktivet.
Läs också rapport .

– I vårt fall planerar vi att låta vår trafik gå igenom en VPN-tjänst, säger Jon Karlung som är vd.

Det handlar om att låta kunderna surfa anonymt. Bahnhof väljer en teknisk lösning som gör att de inte vet vad deras kunder gör på nätet, vilka de mejlar eller pratar med. Informationen som de sparar blir alltså ointressant för polisen.
– Rent tekniskt handlar det om en osynlighetspunkt, vi kommer att datalagra allt fram till den här osynlighetspunkten. Vad som händer efter den är inte vårt ansvar och ligger utanför Bahnhof. Så det enda vi kommer att lagra är ytterst lite information som i praktiken kommer att sakna relevans.

Justitieminister Beatrice Ask (M) medger att det finns kryphål i regeringens förslag till ny lag.
– Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt. Det är omöjligt att täcka in varje möjlighet till alternativa vägar, säger hon.

Vad tycker du om att operatörer gör på det här sättet?
– Jag tycker alltid att det är illa när man smiter undan viktiga lagregler, säger Beatrice Ask.

Jon Karlung på Bahnhof vill alltså skydda sina kunders integritet genom att göra dem anonyma, men om någon kund skulle vilja få sin trafik lagrad ska det också vara möjligt, säger han.
– Man ska ha valfrihet som kund, vill man bli datalagrad ska man kunna bli det, men då kostar det 50 kronor extra i månaden.

Och Bahnhof är inte ensamma om att vilja motarbeta datalagringen. Flera tele- och internetoperatörer försöker nu hitta tekniska lösningar som gör att de följer lagen, men samtidigt gör den tandlös.

Hur ser ni på att pedofiler, knarklangare och mördare kan komma undan med er tjänst?
– Jag är med på brottsbekämpning, men det måste bygga på enskilda insatser, där vi riktar spaningen och där vi riktar våra insatser mot det håll där det finns misstankar.

Men är det inte det man vill med datalagringen?
– Datalagringen är en generell lagring av hela folkets kommunikation utan att det finns några brottsmisstankar eller annat.