Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
UTBILDNING

Dubbelt så många anmäler lärare

1:37 min

Antalet elever som anmäler lärare och skolpersonal för kränkningar har nästan fördubblats. Det visar preliminära siffror från Skolinspektionen. Marie Axelsson på Barn- och elevombudet tycker att det är bra.

– På ett sätt är det naturligtvis bra att fler anmäler för vi vet att antalet kränkningar är mycket större än de vi får in.

Kränkningar från skolpersonal kan handla om allt från att en lärare kallar en elev för dum i huvudet till att någon vuxen på skolan använder för mycket våld. Ett exempel är en elev som fick en örfil av en lärare under en bildlektion.

– Eleven jobbade med gips och kletade in en klump i huvudet på sin klasskamrat, så det var på väg att rinna ner i ögonen.

Läraren, som visste att det är farligt att få gips i ögonen fick panik och gav eleven en örfil. Men det var att gå för långt, menade Barn- och elevombudet. Läraren fick betala 5000 kronor i skadestånd till killen.

Anmälningarna mot lärare och annan skolpersonal om att de kränkt elever har ökat enormt, från 259 anmälningar 2009 till 485 stycken förra året. Marie Axelsson på Barn- och elevombudet tror att ökningen beror på att fler vet att man kan anmäla, till exempel på nätet. 
– Föräldrar och elever är medvetna om att man har rätt att kräva en trygg skolmiljö, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista