Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
1 av 2
2 av 2

Hur effektivt är starta eget-bidraget?

Ger starta eget-bidraget effekt? Och hur duktiga är arbetsförmedlingen på att utvärdera bidraget?

Efter att ha läst årsrapporter och pratat med arbetsförmedlingen ventilerar P3 Debattmedlemmen  sina tvivel på insatsen som ska öka antalet jobb. 

I dagarna var jag i kontakt med arbetsförmedlingen där jag fick ta del av deras egen studie om starta eget-bidraget.

För att få möjlighet att ansöka om ett starta eget-bidrag ställs flera krav. Ett är att man måste vara arbetssökande och inskriven i arbetsförmedlingen och över 25 år.

Är man under 25 år? Då ska man ha uppfyllt kriterierna och deltagit i jobbgarantin för unga och varit inskriven i arbetsförmedlingen i minst 90 dagar för att få ansöka om starta eget bidraget.

Har man ett önskemål om att starta ett företag på en mättad marknad så är det ingen idé att söka ett starta eget bidrag, för då finns det en stor chans att man blir nekad bidraget. Beroende på hur många som får ett starta eget-bidrag beviljat beror helt enkelt på om det är hög eller låg konjunktur enligt arbetsförmedlingens pressekreterare.

Men även om det är högkonjunktur är det få som får hjälp av staten att starta företag. Endast 1 procent av 213 500 personer, som totalt ingick i något arbetsmarknadspolitiskt program, fick starta eget-bidrag, enligt  (läs sida 44), som beräknas på 2009 års siffror. 

När ekonomin förbättrades under 2010 så gavs cirka 3 976 personer starta eget-bidrag, enligt den pressekreterare jag pratade med på arbetsförmedlingen. 

Någon vidare beräkning på hur många som får starta eget bidrag varje månad fanns inte. Men efter min förfrågning så ska det tydligen göras under detta år. Det som var upplyftande var att efter år 2006 så har kvinnliga företagare ökat markant över manliga företagare.

Enligt arbetsförmedlingens interna siffror så har 85,9 procent av de som fick starta eget-bidrag senare fortsatt utan något arbetsmarknadspolitiskt program. 
När man ser på den här siffran tycker jag det känns som vilken arbetsmarknadspolitisk åtgärd som helst. 

Jag upplever också att det inte finns en forskning kring om starta eget bidraget har varit till nytta för nyföretagarna. Det väcker en del frågetecken. 
Jag tycker att det är oseriöst och att man inte tar nystartare på allvar. 
Starta eget-bidrag har man kunnat söka sedan 1995 och det verkar som att ingen efterforskning på denna arbetsmarknadsåtgärd har gjorts. Ska starta eget-bidraget fortsätta att ges ut, utan att en djup undersökning har skett? 

Svaret jag har fått från arbetsförmedlingen är: Ja. 

Efter att ha ställt frågan och läst olika rapporter har jag insett att AMS inte förde någon protokoll om hur många som faktiskt gynnades av starta eget-bidraget. 

Är det inte dags för en bättre kontroll av bidraget, om starta eget-bidraget ska fortsättas att finansieras av skattebetalarna? För hur stor är den egentliga effekten? 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".