Oppositionella Aung San Suu Kyi blev frisläppt från sin husarerst först efter valet. Foto: Khin Maung Win / Scanpix

Burmas första "folkvalda" parlament

"Det här är bara början"
1:07 min

Idag samlades parlamentet i Burma för första gången på över 20 år.

Juntan framställer det som en nystart för demokratin i landet, men kritiker menar att det bara handlar om en rökridå och att militärstyret kommer fortsätta.

Enligt nyhetsbyråer patrullerades vägarna fram till parlamentet av polis idag. Mobiltelefoner var förbjudna och utländska journalister fick inte vara med när paralmentet öppnade, där de allra flesta de 600 ledamöterna har kopplingar till militärjuntan.

Saw Weldone sitter i styrelsen för svenska Burmakommittén och har bott i Sverige i sex år. Även om militären, med sin majoritet i parlamentet kommer att behålla makten, tror han ändå att det här är början på en förändring.

– Det krävs mycket jobb för att informera och utbilda folk för framtida val, säger Saw Weldone, eftersom många är fattiga och inte har kraft att tänka på annat än mat för dagen.

Men han är ändå hoppfull om att folket kan rösta bort juntan om de inte är nöjda. Om inte om fem år så kanske om tio eller femton.

– Att det hålls val och att ett folkvalt parlament nu sitter vid makten är bara början, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".