Salem lägger informationen i molnet

"Det viktiga är att de ställer samma krav på tjänsterna"
1:26 min

Salem blir Sveriges första kommun att börja lagra information i molnet.

Kommunen har ett avtal med Google, som gör att man nu kan lagra informationen på nätet istället för att ha egna servrar.

– Jag ser inga problem med att kommuner använder molnet-tjänster, det viktiga är att de ställer samma krav på tjänsterna oavsett om de driver dem själva eller som molnet-tjänster, säger it-experten Patrik Fältström.

Datainspektionen ska nu granska organisationer som använder molnet-tjänster, som i det här fallet Google, så att det görs på ett säkert sätt.

– Oavsett om man anlitar en moln-tjänst så är det samma krav när det gäller personuppgiftslagen. Det får inte bli sämre säkerhet, uppgifterna måste behandlas korrekt i enlighet med lagen, säger Ulrika Andersson som är jurist på Datainspektionen.

En av de saker Datainspektionen ska kolla är att informationen som lagras virtuellt på nätet, inte hamnar på servrar utanför EU, eller att information som ska slängas verkligen blir ordentligt raderad.

– Då måste man se till att uppgifterna även tas bort hos Google, säger Ulrika Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".