Mer än var tionde barn lever fattigt

Antalet barn som lever i fattiga familjer ökar. Enligt en rapport som Rädda Barnen har gjort så handlar det om 220 000 barn – 11,5 procent av alla barn i Sverige.

Har du fått dra in på maten för att du inte haft tillräckligt med pengar, eller har du fått hoppa över någonting annat viktigt? Berätta!

Maria sitter i Sankt Johanneskyrkan i ett regnigt Göteborg och dricker kaffe. Hon säger att det viktigaste med att komma dit är att träffa andra i samma situation som kan peppa en att kämpa vidare.

– Sen har jag även sökt hjälp via Stadsmissionen som kan hjälpa till med matkassar bland annat, berättar Maria.

Piet de Boer jobbar inom Stadsmissionen och märker tydligt av att det har blivit tuffare för många barnfamiljer.

– Det här är ingenting som har hänt idag, utan det är en lång process som pågått under en lång tid, säger han.

En del kommer dit regelbundet, men det kommer också många helt nya människor.

– Det kan handla om hjälp med skolpeng eller pengar till en skolutflykt till exempel, sånt som för många vanliga familjer är helt naturligt att barnen hänger med på, säger Piet de Boer.

Rädda barnens rapport visar att klyftorna mellan rika och fattiga familjer har ökat. Svårast ekonomiskt är det för barn med ensamstående föräldrar och familjer med utländsk bakgrund. Maria är själv ensamstående och nickar igenkännande och hon har utvecklat många sätt för att hennes snart 13-åriga son inte ska drabbas.

– Ibland måste jag tala om för honom att jag inte har så mycket pengar, men sen vill jag inte belasta honom för mycket, sen får man bli lite trollkonstnär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".