1 av 2
2 av 2
Efter uppmärksamheten samlades Tomelillaborna i en manifestation mot främlingsfientlighet. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

En historia som skaver

Vad ligger bakom den där stenen och orden som slungades mot mamman som skulle hämta sin dotter i Tomelilla? Är det hat? Eller osäkerhet hos eleverna?

I senaste P3 Debatt undrar nya medlemmen om vi inte har lärt oss nåt från historien?

I dag hade församlingen där jag bor en minnesgudstjänst till förintelsens alla offer, för någon vecka sedan var det Martin Luther King-dagen, mannen som höll

Det får mig att tänka på vad jag läste för en tid sedan i  en somalisk mamma hade sedan augusti 2009 blivit trakasserad av ett gäng tonåringar. De hade kastat stenar på henne och de hade även skrikit saker. När hennes dotter får en sten i ryggen känner mamman att hon måste göra något och pratar med personalen på den äldre dotterns skola.

Vad är det som får dessa ungdomar som bara är något år yngre än mig att göra så här? Var kommer hatet ifrån och vad handlar det egentligen om? Är det högstadieelever som vill verka coola, är det ett grupptryck de har fallit för eller kan det vara så att de faktiskt bara känner ett hat mot mamman för att hon är muslim och från ett annat land?

Jag tror att det kan vara en blandning av alltihopa men jag blir rädd när vi har kommit till det stadiet att våra fördomar har kommit så långt att en mamma inte längre kan hämta sin dotter på förskolan utan att bli trakasserad.

Skolans ledning talade med föräldrarna till de pojkar som av andra elever utpekats som skyldiga till stenkastningen vilket jag anser är något väldigt gott och ett bra steg av skolan. Även om jag tycker att det är bra så kan jag inte låta bli att bli arg. Mamman hade blivit trakasserad sedan augusti 2009 och hade skolan och människorna i Tomelilla blundat för problemet eller fick de faktiskt inte reda på det förrän efter något år?

Polisen la ner utredningen och lät inte ens mamman få en chans att peka ut i skolkatalogen vilka hon trodde det var. Detta för att de var under 15 år och inte kunde bli straffade. Vad är det för tänk? Det handlar inte bara om de ska få böter, en prick i registret eller något liknande.  
Det handlar om att vi måste ta reda på varför stenen kastades, hur man tänkte, varifrån fördomarna kommer och hur vi ska göra för att lösa problemet. 

Har vi inte lärt oss något från historien? Vi har tidigare sett hur hat kan växa mot människor med en annan kultur, religion eller hudfärg och vi har också sett hur det har gått. Hur helt vanliga människor som du och jag har kunnat förändras över en natt, trissa upp varandra till hat och tappa respekten för våra medmänniskor. 

Var kommer hatet ifrån? Och vad ger det för bild av 2000-talets Sverige?

Fler reaktioner

#link=241375#

@m00ns:
Är det för att de är från mellanöstern de kastar sten? inte för att de tillhör soc klass 3 o politikerna vänt dom ryggen... 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".