Politiker kan bli utesluten ur SD

"Förvånad när jag insåg att han är folkvald"
1:13 min

En Sverigedemokratisk politiker i Knivsta riskerar att få lämna partiet för mejl han har skrivit till stora tidningsredaktioner.

Björn Malmström är reporter på Svenska Dagbladet och är en av de som har fått mejl.

– Jag reagerade på mejlen som han skickade eftersom de var ovanligt grovt formulerade. Och jag blev förvånad när jag insåg att han är en folkvald politiker, säger Björn Malmström.

Anledningen till mejlen var en artikel i Svenska Dagbladet som tog upp problem i lägenheter hos privata hyresvärdar i Tensta och Rinkeby i Stockholm. Den handlade bland annat om slitna dörrar, fuktskador och mögel.

De som intervjuades hade utländsk bakgrund och Leif Vogel, som politikern heter, skrev bland annat:

"Är dom helt körda dom som kommer från det stampade jordgolvet och vilken idiot till arbetsgivare anställer ngn som inte kan fixa en garderobsdörr?"

Och dan efter kom ett till mejl:

"För de tar ju inte bara med sig sin analfabetism utan hela sin brist på kultur och kunskap, men väl vägglöss hårlöss och kakerlacker. (…) På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna 'ramlat ner'."

Leif Vogel är Sverigedemokraternas enda ledamot i kommunfullmäktige i Knivsta och kan alltså åka ur partiet nu.

– Om en medlem har fientliga åsikter med avseende på deras ursprung så får man inte vara kvar i partiet , säger Martin Kinnunen som är pressansvarig.

Och nu ska Sverigedemokraterna starta en utredning om mejlen.

Leif Vogel själv vill inte ställa upp på intervju, men skriver i ett mejl till Sveriges Radio att han står för det han skrivit privat. Men att det inte har någonting med hans roll som politiker att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".